Rize'de uzun süredir inşaat aşamasında oluşturdukları doğa tahribatı ile faaliyete geçtikten sonra suyun tünele alındığı kilometrelerce uzunluğundaki dere yataklarını susuz bırakmaları ile tartışılan Hidroelektrik Santral(HES) projeleri şimdi de bulundukları vadilerde vatandaşların dereye girmelerine yasak getirdi. Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Doğu Karadeniz'de 108 HES projesinin yapımından vazgeçilerek iptal edildiğini açıkladı.

Rize'nin Çayeli İlçesi Senoz Vadisi ile İkizdere Vadisi'nde Hidroelektrik Santrallerinin (HES) su alıp bıraktığı kilometrelerce dere yatağı boyunca su düzeyinin aniden yükselebileceği gerekçesiyle dereye girmenin tehlikesini belirtmek amacıyla, üzerlerinde 'Uzak durun' yazılı uyarı tabelaları konuldu. Ayrıca, sesli ikaz sistemleri yerleştirildi.

Uyarı tabelalarında 'Dikkat hava iyi olsa bile su seviyesi ani olarak yükselebilir. Bu alanda suya girmek tehlikelidir' ve 'Aşırı tehlike. Santralden su alma yatağına (dereye) herhangi bir uyarı olmadan ani sel gibi su gelebilir. Uzak durun' ifadeleri yer aldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Doğu Karadeniz'de 108 adet HES projesinin yapımından vazgeçilerek iptal edildiğini açıkladı. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun soru önergesini yanıtlayan Bakan Albayrak, 'Hidrolik kaynaklı elektrik üretimine uygun alanların belirlenmesi, DSİ Genel Müdürlüğü yetkisi dahilindedir.

Başvuru yapılması uygun projeler DSİ internet sayfasında yayınlanarak özel sektör yatırımlarına açılmaktadır.Doğu Karadeniz Bölgesi'nde inşaatı tamamlanmış ve işletmeye aılmış 152 tane HES vardır. Bu hidroelektrik santrallerin kurulu gücü toplam 3 bin 639,02 MW'dır. Şu an inşası devam etmekte olan 94 adet HES projesi bulunmaktadır. Ayrıca yapımından vazgeçilip iptal edilen 108 adet HES projesi vardır.'

SENOZ'U VADİ HALKINA YASAKLADILAR'
TEMA Vakfı Çayeli Temsilcisi Ahmet Ali Kork, 14 dava kazanmalarına rağmen vadide 3 HES projesinin uygulamaya konulduğunu belirterek, şöyle dedi:

'Vadi halkı yüzmeyi ve balık tutmayı bu derelerde öğrendi. Gelecek nesillerimiz bu derelere giremeyecek ve bizi lanetleyecek. Bu dereyi zaten girilmez hale getirdiler. 5 yıldır süren yapım aşamasında dere bulanık akıyor. Senoz'u vadi halkına yasakladılar. HES'leri savunan yetkililerin vadi halkına armağanı bu oldu.'

'EY ARKADAŞIM, VADİ NE HALDE BİR BAK
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun üniversiteden okul arkadaşı olduğunu hatırlatan Tema Vakfı Çayeli temsilcisi Ahmet Ali Kork, 'Veysel Eroğlu, 2008 yılında vadiye geldiğinde gördüğü doğa tahribatları karşısında bize hak verdi, 'düzenleme yapılacak' dedi. Ama değişen bir şey olmadı. Projeler yapıldı. Ey arkadaşım, vadiyi ne hale getirdiğini gel de bir gör. HES projelerinin taşkın koruma projesi olarak da kullanılacağını söylemişti. Ama ocak ayında yaşanan selde vadideki yollar, köprüler, duvarlar çöktü. Bizim yaşayarak gördüğümüz sonuçlar ortada' dedi.

Kaynak: Umut Gazetesi

Editör: Haber Merkezi