CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, il teşkilatıyla beraber 'Çayımıza ve Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz' adlı basın açıklamalarının 8'incisini Kalkandere ilçesinde gerçekleştirdi.

Konuşmasına Bartın'ın Amasra ilçesinde meydana gelen patlama nedeniyle yaşamını kaybeden maden emekçilerini anarak başlayan Deniz, 'Madenlerde meydana gelen kazalar sonucu yaşanan ölümler kader değildir. Gerekli önlemlerin alınması gerekir. Sayıştay raporlarına rağmen gerekli önlemleri almayan herkes yargılanmalı ve gerekli cezalara çarptırılmalıdır' dedi.

'Devlet, Çalışma Kuralları ve Olanakları Yaratmak Zorundadır'
ÇAYKUR'da çalışan mevsimlik işçilerin kadro sorununun iyileştirme yapılarak çözülemeyeceğini belirten Deniz, 'Sorunun çözümü kadro hakkıdır. Her çalışanın 12 ay aş ve iş talebi en temel hakkıdır. Geçici, mevsimlik işçi diye bir şey olmaz. Elbette ki mevsimlik ve geçici yapılan işler vardır ama bu işlerin olması çalışanların mevsimlik veya geçici olarak çalışmaya mahkûm edilmeleri demek değildir. Devlet her çalışan vatandaşın 12 ay eksiksiz çalışmasını ve aşının olmasını sağlamak buna ilişkin çalışma kuralları ve olanakları yaratmak zorundadır.' dedi.

'ÇAYKUR'un 9 Bin 300 Mevsimlik İşçisinin Maliyeti Bir Saray Kadar Etmiyor'
Kadro beklentisini ekonomik yöndem değerlendiren Deniz, şu ifadeleri kullandı:

'9 bin 300 mevsimlik işçinin ortalama maliyeti nedir? Bir işçinin aylık ortalama maliyeti aylık 20 bin TL olsa 9 bin 300 mevsimlik işçinin aylık maliyeti 186 milyon TL. Peki sarayın aylık maliyeti ne? 300 milyon TL. Yani 9 bin 300 mevsimlik işçinin aylık maliyeti sarayın 1 aylık maliyetinin neredeyse yarısı kadar. Yani ÇAYKUR'un 9 bin 300 mevsimlik işçisinin maliyeti bir saray kadar etmiyor. Çözüm; sarayı 4 ay kapatın ÇAYKUR'un mevsimlik işçilerini 12 ay çalıştırın. Biz iktidara geldiğimizde genel başkanımızın açıkladığı gibi sarayı kapatacağız. Buradan elde etmiş olduğumuz tasarrufları halkımızın hizmetine sunacağız.'

'Herkese Var Çay Üreticilerine Yok'
Deniz, çay üreticilerinin promosyon hakkının verilmesi gerektiğini ifade ederek, 'Bu konu sürekli gündeme geliyor fakat çözülmüyor. Bankada parası olan işlem gören herkese promosyon var çay üreticilerine yok. Çay üreticilerinin milyarlarca liraları bankada işlem görüyor fakat herkese var çay üreticilerine yok. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bu haksızlığa bir an önce son verilmelidir. ÇAYKUR kendi çalışanlarının promosyon sorununu çözdü ama çay üreticilerinin sorunu devam ediyor. Rize Ticaret Borsası'nın banka hesaplarında çay üreticilerinden yapılan kesintiler var. Onlar çalışanlarına promosyon alıyorlardır ki almaları da doğrudur. Ama paranın asıl kaynağı olan çay üreticilerine promosyon yok. Buradan çağrı yapıyoruz; Tarım ve Orman Bakanlığı, ÇAYKUR, Rize Ticaret Borsası ve anlı şanlı ne iş yaptığı belli olmayan Ulusal Çay Konseyi bir işe yarasın ve çay üreticilerinin promosyon sorununu çözün.' şeklinde konuştu.

'Çaya, ÇAYKUR'a Sahip Çıkmak Demek Geleceğimize Sahip Çıkmak Demektir'
İktidar tarafından sunulan 'Çay Kanunu'nu eleştiren Deniz, 'AKP tarafından çıkarılmaya çalışılan kanun, devletin çay tarımındaki sorumluluğunu ve görevini ortadan kaldırarak Türk çayını tamamen sermayeye açacak, çay üreticisini yoksullaştırarak köle edecek, ÇAYKUR'un yok edilmesini sağlayacak, uzun vadede yerli girişimcilerinin de devreden çıkarılarak Türk çay tarımının tamamen yabancıların eline geçmesini sağlayacak bir kanun. AKP tarafından Meclis gündemine yeniden getirilecek olan kanun teklifine karşı mücadele etmek hepimizin herkesin görevidir. Çünkü çaya, ÇAYKUR'a sahip çıkmak demek geleceğimize sahip çıkmak demektir. Bu kanunun ruhu bozuk çünkü niyeti bozuk. O nedenle bu kanunun tümü geri çekilmeli ve yeniden konuyla ilgili tüm tarafların bir araya gelmesiyle yeni bir çay kanunu çıkarılmalıdır.' dedi.

Editör: Haber Merkezi