CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, 10 Ocak Çalışan Gazeteceler Günü dolayısıyla basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Rize'de bir 'Yerel Basın Çalıştayı'nın yapılması gerektiğini belirten Deniz, 'Geçtiğimiz sene bunu yapacağımızı söylemiştik ama pandemi koşulları engel oldu. Bu sektörde çalışan, emek veren, işini layığıyla yapan ve ömrünü bu işe veren arkadaşlarımız var. Bununla birlikte sorunları da var. Bu sorunların dile getirilip, çözülmesi gerekiyor. Biz kendi adımıza basında çalışan arkadaşlarımızın sorunları dile getireceğiz. Diğer partilerde buna katılırsa, gazetecilerin sorunlarının çözülmesine belirli oranda katkıda bulunmuş oluruz.' dedi.

'Çayla İlgili Konuları Görüşelim'

Deniz, çay kanunu için ortak hareket edilmesi gerektiğini ve bu konuda çağrıda bulunduklarını hatırlatarak şunları söyledi:

'Çay kanunu için Rize'de bulunan partiler, sendikalar, sivil toplum kuruluşları, üreticiler, işçiler, esnaflar ve gazeteciler bir araya gelsin istiyoruz. Çayla ilgili konuları görüşelim. Çay sezonun başlamadan görüşelim ki 2021 çay sezonu sorunsuz başlasın. Hiç kimsenin 'benim çay kanunu teklifim var' diyerek öne çıkmasını doğru bulmuyoruz. O zaman herkes kendi çay kanununu ortaya çıkarır ve anlaşamayız. 'Ben çay kanunu çıkardım, bunun üzerine tartışın, kabul edin' demek aslında Rize'de çay kanununun çıkmasını istememektir. Bu konuyla ilgili Rize'de ciddi bir birikim var. 80 yıllık geçmişi olan bir süreç. Herkesin bilgisi, deneyimi var. Ne AKP'nin, ne CHP'nin ne de bir başkasının değil, Rize'nin çay kanununu çıkaralım. Bunun için insanların bir araya gelmesi gerekiyor. Milletvekillerine düşen görev 'kendi çay kanunumuz var' demek değildir. İnsanların ve bileşenlerin bir araya gelerek, tartışmasını sağlamaktır.'

'Yakında Rize'de 'Çay Kanunları Tasarıları Savaşları' Başlar'

Herkesin bu konuya destek vermesini beklediklerini ifade eden Deniz, 'Çayın sorunlarını hep birlikte tartışalım. Çay kanununun yanında eksperlerin, çay alım yerlerinin, üreticilerin, özel sektörün de sorunlarını konuşalım. Çayla ilgili ne varsa bir mutabakat sağlayım. Bu da 'Rize mutabakatı' olsun. Aslında çok basit bir iştir. Bir günde Meclis'ten çıkar kanun. Herkes 'benim kanunum bu' derse, yakında Rize'de 'çay kanunları tasarıları savaşları' başlar. 10-15 tane tasarı ile elimizde gezeriz. Bu zaman kaybı olur. 2021 yılını böyle kaybediriz. Bu tür yaklaşımlarla 2022, 2023 yılını da kaybederiz.' şeklinde konuştu.

'Ekstra Bir Sorun Yok ama Bunları Çözmek İçin İrade Kullanmamız Lazım'

ÇAYKUR'un Türkiye Varlık Fonu'nda yer almasının en büyük tehlike olduğunu söyleyen Deniz, 'Bir gün kalktığımız zaman hep birlikte 'ÇAYKUR elimizden gitmiş' diyebiliriz. Bunun sorumluluğu hepimizde çünkü bir araya gelerek sorunları tartışmıyoruz. Biz bu çağrıyı yaptık. Bakalım kaç kişi 'gelin konuşalım' diyecek. Bir günde sorunları çözeriz. Sorunların ne olduğunu hepimiz biliyoruz zaten. Ekstra bir sorun yok ama bunları çözmek için irade kullanmamız lazım. Çay bizim ekmek teknemiz ise bunu siyasilerin elinde siyasi bir manevra olarak kullanılmasından çıkaralım. Çayı ve ÇAYKUR'u siyasilerin oyun alanından, egemenlik alanından, kendilerini besleme alanından çıkarılım. Bu işi halk sahiplenmeli, bunu sağlamalıyız.' diye konuştu.

'Rizeliler Figüran Mı?'

Deniz, sorunların hep birlikte çözülebileceğinin altını çizerek açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:

'Her gün farklı bir açıklama ile uyanıyoruz. 'Rize'nin şurasını dolduracağız, burasını dolduracağız' diye açıklama yapılıyor. Rizeliler figüran mı? Bir insana oy verince her türlü karara o mu onay verecek. Katılımcılığı artırmamız gerekiyor. Demokrasi böyle bir şeydir. Madem çay kanunu vardı neden çıkarmadılar. Geçen senede vardı, ondan önceki senede. Biz iki kere kanun teklefi verdik, reddettiler. Görüşmeye bile almadılar. Eskiden şöyle oldu, böyle oldu demeyi de bir kenara bıraktık. 2021 yılı için yeni bir başlangıç yapalım. Sorunları birlikte çözelim. Rize'de bunu yapabilecek hem bilgi hem de deneyim var.'

Haber: Erhan Alpaydın

Editör: Haber Merkezi