Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde 830 bin dekar alanda 202 bin üretici tarafından yapılan yaş çay tarımında yılda elde edilen 1 milyon ila 1 milyon 200 bin ton arasındaki ürünün tamamının organik üretimi için Çaykur Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan 'Organik Tarım Proje' çalışması sürüyor. İlk deneme uygulaması ile Organik Tarım Havzası ilan edilen Hemşin Vadisi'nde hayata geçirilen organik çay üretimi, daha sonra da Yeditepe Üniversitesi ile ortaklaşa sürdürülen çalışmayla Çayeli İlçesi Senoz Vadisi ve Fındıklı İlçesi Çağlayan Vadisi'nde uygulandı.
38 BİN DEKARA ULAŞTI
Bölgede 3 bin dekarla başlayan organik tarım havzası, 11 bin 500 üretici ile 38 bin dekara ulaştı. Organik çay üretimi de bin 300 tondan 6 bin ton seviyelerine çıktı. Toprağa uygulanan organik gübre denemelerinin gerçekleştirildiği havzalarda en az yüzde 20 rekolte artışı sağlandı. Yaş çay taban fiyatı kilogram başına 1.77 lira iken organik çayda taban fiyatı 3.50 lira olarak uygulanıyor. Organik çay hasat döneminin ilk sürgününde üreticilerden 9 bin 442 ton çay alındı.
HEDEF ÇAY TARIMINDA TAMAMEN ORGANİK ÜRETİM
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, organik üretim yapacak üreticilerin organik tarım desteklerini artırdıklarını belirterek, 'Turizm açısından da dünyanın en büyük organik tarım havzasını oluşturmak ve sağlıklı beslenme için bu çalışmalarımızı aksatmadan sürdüreceğiz. Çayımızın üzerine kar yağan ve haşere mücadelesi yapılmayan dünyadaki tek çay olduğunu toplum yeni yeni öğreniyor. Gerçekten çok değerli bir çayımız var. Hedefimiz çay tarımının tamamını organik hale getirmektir. Organik çay piyasada rakipsiz bir üründür. Diğer ülkelerin bizim ürettiğimiz miktarda organik çay üretmeleri mümkün değil. Onlar haşere mücadelesi yaparken bizim böyle bir uygulamaya ihtiyacımız yok. Kaliteyi biraz daha yükseltebilirsek o zaman elimizi kimse tutamaz ve daha güçlü hale geliriz' dedi.