Trabzon Ticaret Borsası'nın '12x12 Karadeniz Toplantıları' kapsamında Rize Ticaret Borsası, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Of Ticaret ve Sanayi Odası ile Çay Sanayicisi ve İşadamları Derneği'nin desteği ile düzenlenen 'Çay Bardaktan Taşıyor' konulu toplantı ve panelde çay sektörünün sorunları ve bunların çözümüne ilişkin öneriler tartışılmıştı. 'Çay Bardaktan Taşıyor' adlı panelin sonuç bildirgesi yayımlandı.
TÜRK ÇAYINDA KİMYASAL KALINTI YOK
Sonuç bildirgesinde, sektörün ihtiyaç duyduğu bütünlüğü ve hukuku sağlayacak taslak olarak da hazırlanmış olan Çay Kanunu'nun acilen çıkartılması gerektiği vurgulandı. Çay sektörünün bir bütünlük içinde ele alınıp, bahçe tesisinden başlamak üzere imalattan çıkıp üreticiye ulaşana ana kadar ham ve mamul madde kalitesine ve hijyene önem verilmesi gerektiği belirtilirken; Türk çayında kimyasal kalıntı olmadığı, pestisit değerlerinin düşük olduğu, iklim şartlarının bölgede başka tarım yapılmadığı için aromatik değerleri desteklediği özelliklerin bilinirliliğinin ulusal ve uluslararası düzeyde sağlanması gerektiği ifade edildi.
ÇAY'DA KDV ORANI YÜZDE 1'E İNDİRİLSİN
Sonuç bildirgesinde, 'Kuru çay üretim maliyetlerinin dünya fiyatlarının çok üzerinde olması nedeniyle dış piyasalarda düşük olan ihracat şansısının arttırılması. Yaş çay ve diğer bitkilere zarar verdiği görülen böcek ve diğer zararlılar ile çözüme yönelik bilinçli ve yoğun bir mücadelenin edilmesi. Temel gıda maddesi haline gelen çayda KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi. Türk çay sektörünün üretimden tüketim aşamasına kadar yaşadığı sorunların çözümü için tüm kurum ve kuruluşların birlikte hareket etmesi ve akabindeki toplantının Ulusal Çay Konseyi'nin ev sahipliğinde yakın tarihte Rize'de yapılması' kararlarına yer verildi.