Çay çöpleri ile mangal kömürü ve elektrik üretimi için kullanılabilmesi amacıyla Ağustos 2020 tarihinde Kalkandere Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrika kurulması amacıyla başlatılan çalışmalar tamamlanarak mangal kömürü tesisi üretime başladı.
Fabrikanın içerisine makinelerin kurulmasıyla çay çöpü işlenerek mangal kömürü haline dönüştürülüyor. Çay çöpünden mangal kömürü yapım aşamasında çıkan yağdan oluşacak metan gazı ile de elektrik üretiliyor.
Proje kapsamında fabrika çatısı üzerine güneş panelleri konularak elektrik enerjisi üretimi için de çalışmalar devam ediyor.
Çay çöpü projesi sayesinde yıllardır atıl durumda olan çay çöpünü işleyerek hem ekonomiye hem de Rize Belediyesi'ne kazanç sağlanması hedefleniyor.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, 'Çay çöpü projesi tamamlandı. Enerji üretimimiz devam ediyor. Ürettiğimiz mangal kömürlerini çeşitli marketlere satıyoruz. Bu fabrika ile metan gazından enerji üretimi yapıyoruz, ayrıyeten fabrika üzerine güneş panelleri koyarak enerji üretimini arttıracağız. Çay çöpünden çıkan sıvıyı araştırmaları için Yeditepe Üniversitesi ile çalışmaktayız. Çıkan sıvının değerli bir organik gübre olduğu söyleniyor. Bu sıvının kullanılması için çalışmalar 1 yıl süreceği bekleniyor' diye konuştu.