Kısa adı, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Rize İl Temsilciliği Başkanı Metin BIÇAKÇI yaptığı açıklamada, Samsun-Batum Raylı hattının mutlaka hayata geçirilmesi projesi çalışmalarının başlatılmasını istedi.TMMOB Başkan BIÇAKÇI, 'Rize Karadeniz'in dışa açılan kapısıdır. Rize önümüzdeki 50 yıllık süreçte Türkiye'nin stratejik merkez üssü şehirlerden birisi olacaktır Artık devlet yatırımıyla şehirlerin yarışması mümkün değildir. Yatırımı kendine çeken, istihdam yaratan, huzurlu ve mutlu bir şehri oluşturacak olan şey, yine şehrin kendi dinamikleridir. Artık günümüzde; Dünyada lojistik sektörü ön plana çıkıyor. Rize lojistikte lojistik merkezinin devreye girmesiyle büyük bir yol kat edecektir. Bu merkezin devreye girmesi sonucu üretim ve tüketim merkezleri ile yani liman ve arka bölgeler arası bağlantıları oluşturmamız önemlidir. Rize'nin ekonomik büyümesinin sağlanması için Samsun-Batum arası Hızlı Yük ve Yolcu Treni Hattı mutlaka kurulmalıdır. 4. Endüstriyel devrim yaşanırken, Rize olarak da çalışmalarımızı bu düzeye yükseltmeli düşünce yapımızı 4. düzeye çıkarmalıyız.
Bilindiği üzere; 12 Plan Paftası, Lejant, Plan Hükümleri, Plan Açıklama Raporu, Plan Değişikliği Gerekçe Raporu) 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 7. maddesi uyarınca Bakanlık Makamının Olur'u ile 03.04.2017 tarihinde onaylanmıştır. Plan kapsamında Samsun-Sarp demiryolu bağlantısı kurularak, bölgenin Batum- Samsun ve iç bölgelere olan bağlantısı süreklileştirilmiştir. Bu demiryolu hattı ile özellikle yük taşımacılığına rahat ve etkin bir gelişim alanı tanımlanırken, liman-demiryolu karayolu ağları birbirlerine entegre edilmiştir. Sahil hattında kurulan bu demiryolu hattının, Tirebolu-Gümüşhane-Bayburt, Of-Çaykara-Bayburt-Erzurum, Trabzon Merkez İlçe (Ortahisar)- Erzincan hatları ile birlikte iç bölgelerle olan ilişkisi de kurulmuştur. Bununla birlikte Ordu-Giresun ve Trabzon-Rize akslarında çift yönlü şehir içi demiryolu geçişi sağlanacaktır. Ancak burada yapılacak çalışmaların ne olacağı henüz netleşmiş değildir.' dedi.
Başkan BIÇAKÇI, 'Demiryolu Projesinin Sadece Erzincan, Gümüşhane ve Trabzon olarak yapılması, Samsun'dan Sarp' a kadar olan aradaki illere haksızlıktır. Bölgesel kalkınmada limanların önem kazanması için demiryolu taşımacılığı önem arz etmektedir. Bu nedenledir ki ihalenin samsun-Sarp arasında kapsayacak şekilde yapılması gereklidir. Trabzon'a kadar gelecek bir hızlı trenin, zaten sahilde Trabzon sonrası Rize ve Artvin'i kapsamaması düşünülmemelidir. Kaldı ki Türk cumhuriyetlerine ve Rusya'ya açılan en yakın sarp sınır kapısıdır. Neden ısrar la demiryolu ve hızlı tren ilimize gelsin diyoruz; Karayoluyla yapılan ulaşımın demiryoluyla ve hızlı tirenle ilimizden de yapılmasını talep ediyoruz. Tren yolunun güneydoğuya da dik bağlantıyla bağlanması, yapılan Ovit tünelinin de önemini arttıracaktır. Hızlı trenin ilimize gelmesiyle; alternatif, daha konforlu ve ekonomik seyahat olanağını kazanmış oluruz.
Halen Yapılması söz konusu olan Trabzon-Tirebolu-Harşit-Erzincan yolunun batıdan Giresun'a, doğudan Rize'ye bağlanması, bunun yanı sıra benzer şekilde GAP bölgesine ve Kars Üzerinden Tiflis'e bağlanması ülkemize mal taşımasında ve bu demir yoları üzerinden Kafkaslara-Orta Asya ya-Rusya ya olan ihracatımızın ve uluslararası transit ticaret hizmetlerinden kaynaklanan gelirlerimizin artmasına sebep olur. Hızlı trenin Trabzon'a ve oradan ilimize ve bilahare Batum'a kadar uzanması karayolundaki yoğunluğu da azaltacağından trafikte büyük oranda bir rahatlamada getirecektir. Ayrıca kazaları asgari seviyeye indirecek, karayolunun ağır tonajlı araçlarla hazar görmesi de büyük oranda önlenmiş olacaktır. TCDD'nin yeni atılımları arasında hızlı tren projesi bulunmaktadır. Hızlı tren hızlandırılmış tren değildir, ancak sisteme uygun bir altyapı ile çalışır. Bu projenin temel işlevi mevcut tren yolunun revize edilerek, hızlı tren taşımacılığına uygun hale getirilmesidir.' şeklinde açıkladı. HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI