Rize'de Aç Kalan Yaban Domuzları Şehre İndi Rize'de Aç Kalan Yaban Domuzları Şehre İndi

Bekir Hervenik, çay, meyve ve sebze taşımada hatta bu ürünlerin yetişmesine yardımcı olan, gübre taşımada da kullanılan sepetleri 45 yıldır elleriyle örüyor.

Rize'nin Çayeli ilçesinin Yanıkdağ Köyü'nde yaşayan, ailesinden sadece kendinin ve oğlunun bu işi yaptığını ve mesleği babasından öğrendiğini belirten Bekir Hervenik, 'Ormandan fındık ağacını kesip getiriyorum. Sonrasında yaş olarak çıkarmasını yapıyorum. Yonmasını sadece bu iş için tasarlanmış olan özel bir bıçak sayesinde yapıyorum. Her bıçakla yonamazsın. Lastik gibi olduktan sonra istediğim şekilde örebiliyorum. Büyük olan sepetlerden günde 1-2 tane, küçük olan sepetlerden ise günde 5-6 tane örüyorum' dedi.

'BAŞLADIĞIMDA BAŞKA HİÇBİR ŞEY DÜŞÜNMÜYORUM'
Gençlerin el emeği sepetleri yapmak istememesinden dolayı mesleğin unutulmaya başlandığını ifade eden sepet ustası Bekir Hervenik, 'Sepet örme işini 45 senedir yapıyorum, 20 yıldır da Halk eğitim kurslarında eğitim verdim. Bütün etkinliklerde de beni çağırıyorlar ve bende orada sepet örüyorum. Başladığımda başka hiçbir şey düşünmüyorum. Halk eğitimde ben sepet örmenin dersini veriyorum ve orada öğrencilere öğretmeye çalışıyorum. Kursa gelenlerin bazıları öğreniyordu bazıları yapamıyordu. Kurslara gençlerden katılım çok az oluyor. Gençler pek sepet örme işini istemiyor. Yaşlı kesim biraz daha bu mesleği öğrenmek istiyor' ifadelerini kullandı.

Haber: Yusuf Küüçükaydın

Editör: Haber Merkezi