Bekaroğlu, soru önergesinde şunları kaydetti: İdareler, kanunlarla yapmakla yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmaz malları, kaynakları ve irtifak haklarını kamulaştırma yapabilmektedir. Ancak idare tarafından yapılan kamulaştırmalar esnasında çeşitli mağduriyetler ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda kamulaştırma bedellerinin değerinin altında belirlenmesi en çok şikayet edilen konu olmaktadır.

Kamulaştırmaya konu olan taşınmazın bedelinin tespitinde taşınmazın bedelinin gerekenden düşük belirlenmesi, Anayasa tarafından güvenceye alınan mülkiyet hakkı ve eşitlik ilkesinin ihlali anlamını taşımaktadır. Bu kapsamda bana iletilen şikayetlerde Rize ve ilçelerinde yapılan kamulaştırmalar sonucunda kamulaştırma bedellerinin neredeyse değerinin 2 - 2.5 kat altında belirlendiği ifade edilmektedir. Bu konuda yaptığım incelemelerde özellikle bilirkişilik mekanizmasının sağlıklı bir şekilde işlemediği dile getirilmektedir.

Bu bağlamda;
1. Kamulaştırma bedelleri neye göre belirlenmektedir? Bu konuda rayiç bedeli dikkate alınmakta mıdır?
2. Rize ve ilçelerinde kamulaştırma bedelinin değerinin altında belirlendiğine yönelik açılmış kaç dava vardır? Bu konuda verilen kararlar ne yöndedir?
3. 2002-2017 yılları arasında Rize ve ilçelerinde yapılan kamu yatırımları için ne kadar kamulaştırma bedeli ödenmiştir?
4. Kamulaştırma davalarında bilirkişiler hangi esaslara göre seçilmektedir?
5. Kamulaştırma bedeli tespit edilirken bilirkişiler hangi kriterleri dikkate almaktadır?
6. Kamulaştırmalarla ilgili ortaya çıkan anlaşmazlıklarda mevcut mevzuatın yeri nedir? Vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için yapılması gerekli olan mevzuat değişikliği var mıdır? Bu konuda Bakanlığınızın herhangi bir hazırlığı söz konusu mudur?

Editör: Haber Merkezi