Bekaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına Rize Ambarlık'taki tarihi kemer köprünün yıkılma nedenini, restorasyon çalışmalarında ihmal olup olmadığını, çevredeki HES inşaatları ve taş ocaklarının yıkıma etkisinin olup olmadığını sordu. Bakan Ersoy, önergeye verdiği cevapta; köy muhtarı ile yapılan görüşmede köprünün kendiliğinden yıkıldığı bilgisi alındığını belirtti.
KÖPRÜ YENİDEN YAPILACAK
Rize Ambarlık Köyündeki yıkılan tarihi kemer köprünün aslına uygun olarak aynı yerinde yeniden inşa edileceği bildirilen cevapta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 26.07.2019 tarihli ve 5166 sayılı kararıyla; onaylanan restorasyon projesi dikkate alınarak, rekonstrüksiyon projesinin ivedilikle hazırlanarak Kurulumuza sunulmasına, köprünün orijinal taşları kullanılmak üzere muhafaza edilmesine karar verildiğini bildirdi.
Köprünün kesin yapım tarihinin bilinmemekle birlikte 19. Yy başlarına tarihlendirildiğini belirten Ersoy, Rize il genelinde 104 adet tescilli köprü bulunduğunu ve köprülerin 'korunma alanları' belirlenerek izinsiz fiziki müdahalelerin önlenmekte olduğunu ifade etti.
NE OLMUŞTU?
Rize merkeze bağlı Ambarlık Köyünde bulunan tarihi kemer köprü, 10 Temmuz 2019'da aniden yıkılmış, yıkılma nedeni üzerinde çeşitli spekülasyonlar yapılmıştı. Yüzyıllarca hiç bozulmadan işlevini sürdüren tarihi kemer köprülerin bulunduğu bölgede Ambarlık'taki köprünün kendiliğinden yıkılmış olması kamuoyunu şaşkınlığa sürüklerken çeşitli soru işaretlerini de gündeme getirmişti.
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'dan şu sorularına cevap istemişti:
1- Köprünün kesin yapılış tarihi nedir? Gerçek yıkılma nedeninin tespiti için ayrıntılı bir inceleme ve araştırma yapılmış mıdır?
2- Köprü hangi tarihte, hangi firma tarafından, ne kadar bedelle restore edilmiştir? Restorasyon sırasında köprünün yıkılmasına neden olan müdahaleler yapılmış mıdır?
3- Köprünün yıkılmasının, çevredeki HES projeleri için, yol açmak için ve taş ocaklarında patlatılan dinamitlerle ilgisi var mıdır?
4- Bölgede daha eski tarihli kemer köprüler de bulunmaktadır. Zaman içerisinde statik yapılarında iklim şartlarından kaynaklı bozulmalar nedeniyle diğer köprüler için de yıkılma tehlikesi söz konusu mudur? Bunların korunması mümkün değil midir? Kendi kendine yıkılmaları mı beklenmektedir?
5- Rize il genelinde bu tür tescilli tarihi köprülerin sayısı kaçtır? Bunlarla ilgili çevresel etkiler dikkate alınarak koruma çalışmaları yapılmakta mıdır?