Kamulaştırma bedelleri konusunda iyileştirme çalışmalarının yapılmasına rağmen bunun yeterli düzeyde olmadığına değinen Başkan Ümit Peçe, 'Bilirkişi raporlarında düzeltmeler yapıldıysa da henüz yeterli bir noktaya ulaşılamadı. En son çıkan KHK ile birlikte kamulaştırma bedelinin hükümle birlikte ödenmesi gerekir kararı değiştirilerek artık kesinleşmeden sonra bu bedellerin ödenmesi kararlaştırıldı' dedi.
'GERÇEK DEĞER ALINAMIYOR'
Peçe, acele kamulaştırma kararı ile gerçekleştirilen yıkımlardan 3 veya 4 sene sonra hak sahiplerinin paralarını alabileceklerini kayderek, 'İnsanlar acele kamulaştırmalar ile bu işlemlere başlıyor. Acele kamulaştırma ile eğer bir yol yapılacaksa o yolun güzergahı üzerindeki binalar yıkılıyor. Bu düzenleme arazi soruna yaşamayan diğer illerde sorun yaratmamış olabilir çünkü o illerde acele kamulaştırma davası ile birlikte kişiler gerçek değeri ya da gerçek değerine yakın bir bedeli alıyorlar. Rize gibi arazi sıkıntısı yaşayan bir ilde gerçek değer alınamıyor. Bununla birlikte acele kamulaştırma davası ile birlikte de değerinin altında bir değer ödeniyor. İnsanlar evlerini boşaltıyor ve alması gereken parayı 3 veya 4 sene sonra alıyor. Bu durum Rize gibi illerde mağduriyet yaratıyor.' ifadelerini kullandı.
'CUMHURBAŞKANIMIZ BÖYLE BİR SONUCU ARZU ETMEZ'
Rize'nin son yıllarda kamu hizmetlerinden yararlanmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rizeli olmasının da payı olduğunu ifade eden Peçe, 'Rize'ye son zamanlarda yol, okul ve diğer kamu hizmetleri anlamında yatırımların çok yapılması şehir için bir fırsat. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Rizeli olması bizim açımızdan bir avantaj ancak hiçbir zaman cumhurbaşkanımız böyle bir sonucu arzu etmez. Vatandaşlara hizmet getireyim derken onları mağdur etmeyi asla amaçlamaz. Bu konunun mutlaka gündemde tutulması ve yasal düzenlemenin meclise getirilmesi gerekir. Bu konuda vekillerimize çok iş düşüyor. Rize'nin gündemindeki en önemli sorunlardan birisi budur. Biz bu konuda bazı çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda Rize Milletvekili Muhammed Avcı'nın da bir çalışması var. İnşallah yeni dönemde bu yasal düzenlemenin değiştirilmesi ve düzeltilmesi gündeme getirilecektir. Aksi halde insanların mağduriyeti sürecektir.' dedi.
'CİDDİ HAKSIZLIKLARA SEBEP OLUYOR'
Evi, dükkanı ve arazisi kamulaştırılan insanların büyük çoğunluğunu emeklilerin oluşturduğunu söyleyen Peçe, 'Bu insanlar yıllarca çalışıp başlarını sokabileceği bir ev almışlar ve bu dairelerin böyle bir yöntemle ellerinden alınması ciddi bir haksızlığa sebep olmaktadır. İnsanlar ihtiyaçları doğrultusunda gidip bir ev almışlar. Emlak ofisleri zaten bu evlerin gerçek maliyeti üç aşağı beş yukarı çıkarıyorlar. 200 bin liralık bir daireye mahkemenin verdiği fiyat 130-140 bin lira civarında oluyor. 200 bin liralık evi alan kişilerin bir kısmı zaten kredi ile alıyor ve o kredi ile birlikte 250 bin liraya kadar yükseliyor. Mahkeme kararı ile alacağı 130 bin lira kredinin ara parasını bile kapatmıyor. Bu durum ciddi bir mağduriyet ortaya çıkartmaktadır.' ifadelerini kullandı.
'YENİ DÖNEMDE BU SORUNUN ÇÖZÜLECEĞİ KANAATİNDEYİM'
Peçe, kamulaştırma bedeli konusunun kesinlike kamu hizmetlerinin yürümesi konusunda bir engel teşkil etmemesi gerektiğine de işaret ederek 'Bu sorunun çözüme kavuşması gerekiyor. Bu sorunun çözüm noktasının siyasilerdir. Bu siyasetin çözebileceği bir konu ve bu konuda çalışmaların yapıldığını ancak bu zamana kadar bir sonuç alınamadığını gördük. Yeni bir yol haritası ile bu sorunun çözüleceği kanaatindeyim' diye konuştu.