CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun Karadeniz'de meydana gelen sel ve su baskınlarına ve zararların tazminine ilişkin 20 Eylül 2016 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ve önergeye Orman ve Su İşleri Bakanlığı cevap cerdi. Bekaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplaması istemiyle yazılı olarak 12 soru yöneltti. Sorulara Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu cevap verdi. Nevar ki, önergedeki 1,2,3,4,5,6 ve 9'uncu soruların kendi bakanlığı ile ilgili olmadığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, geri kalan sorulara şöyle yanıt verdi:
'Beydere Köyü içerisinden geçen dereler, DSİ 2016 yılı Yatırım Programında yer alan Rize-Fındıklı Çağlayan ve Beydere köyleri Taşkın kontrolü projesi kapsamında ıslah edilecek olup, ihalesi yapılmıştır. İhale neticelenmiş olup kazanan firmaya, sözleşmeye davet yazısı yazılmıştır. Beydere Köyünün bütünüyle başka bir yere taşınması ile alakalı herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.
Karadeniz Bölgesinde meydana gelen her taşkın sonrasında 'Karadeniz Sahil Yolu'nun taşkına sebebiyet verdiği hususunun çeşitli platformlarda gündeme getirilmesi üzerine; DSİ tarafından Doğu Karadeniz Havzasında ıslah çalışması yapılmış veya yapılmamış olmasına bakılmaksızın, Karadeniz Sahil Yolunun kestiği tüm akarsularda akış güvenliğine engel teşkil edecek sanat yapılarının tepitine dair çalışmalara başlanmıştır.
Bu doğrultuda Karadeniz Sahil Yolu üzerinde yer alan köprü ve menfez gibi sanat yapıları incelenerek, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ile çalışmalar paylaşılmaktadır. Ayrıca, yapılan tahkiklerde, Karadeniz Sahil Yolunun altından geçen köprülerin çoğunlukla hidrolik yönden yeterli olduğu, yol altından geçen bazı menfezlerin ise KGM dışında membaa doğru kapalı kesit şeklinde uzatıldığı tespit edilmiş olup, yukarı havza heyelanlarının sözkonusu kapalı kesitlerde risk yaratmaması adına gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Sözkonusu ıslah projeleri gerekli teknik kriterleri sağlayacak şekilde olup, projelerin uygulanma aşamasında yan derelerde mansap şartları sağlanmaktadır.
Bölgede meydana gelen heyelanların çözümü için ilgili kurumların görüşleri alınmakta ve DSİ tarafından gerçekleştirilen projelerde heyelanlara sebep olunmaması adına gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Ayrıca Doğu Karadeniz Havzasında, lokal yukarı havza heyelan malzemelerinin mansaba taşınmasını önlemek maksadıyla, geçirgen bentlerin yapılmasına başlanılmıştır.
DSİ 22. Bölge (Trabzon) Müdürlüğü, sınırları dahilindeki dere yataklarına yapılan müdahaleleri (yapılar, yetersiz kapasitedeki geçiş yapıları, dere üzeri kapatma vb) tespit etmekte ve bu müdahalelerin kaldırılması yönünde ilgili kurum ve kuruluşlara gerekli bildirimlerde bulunmaktadır.
Ayrıca, taşkın riski taşıyan birçok derede taşkın yayılım alanları belirlenerek, 'Tehlike Haritaları' hazırlanmakta ve bu haritalar ilgili kurumlara gönderilmektedir.'
Bakanlık `Tehlike haritaları` Hazırlıyor
Karadeniz Bölgesinde meydana gelen sel ve heyelanların önlenmesine yönelik olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığının bazı çalışmalar yaptığı öğrenildi. Bakanlık, Tehlike haritaları hazırlıyor.
Editör: Haber Merkezi
Yorumlar
Trend Haberler
Rize’deki Heyelanda Hayatını Kaybeden Vatandaşın Kimliği Belli Oldu
Rize'de Eğitime Kar Engeli
Muradiye Belediyesi Meclis Üyesi Çakmakçı’nın Acı Günü
Rize DSİ 7 Sürekli İşçi Alımı Yapacak
Rize'de Hangi İlçelerde İşçi Alımı Yapılacak?
Rize’de Heyelana Maruz Kalan 6 Apartman İçin Karar Verildi
Rize'de İŞKUR Başvuruları Yarın Sona Erecek
Rize’de Mahalleye İnen Ayı Paniğe Neden Oldu
Babasına Yardıma Geldi İskeleden Düşüp Öldü
Rize'de Kendisini Avukat Olarak Tanıtıp Tehdit Eden Şahıstan Şikayetçi Oldu