AK Parti Rize Milletvekili ve Teşkilat Başkan Yardımcısı Muhammed Avcı katıldığı canlı yayın programında Rize'deki yatırımlar ve teşkilat çalışmaları hakkına açıklamalarda bulundu.

Avcı; kongrelerin ne zaman başlayacağı, Salarha Tüneli, Rize-Artvin Havalimanı, Şehir Hastanesi, Çay Kanunu, Kentsel Dönüşüm çalışmaları, Lojistik Merkez ve turizm çalışmaları başta olmak üzere Rize'deki yatırımlar hakkında açıklamalarda bulundu.

'Şubat ayı ortaları gibi Rize ve Trabzon kongrelerini gerçekleştirmek istiyoruz'

Milletvekili Avcı Covid-19 nedeniyle ara verdikleri kongrelere yeniden başladıklarını belirterek, 'Rize ve Trabzon kongrelerini aynı gün yapmak istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın her iki kongreye de katılmasını arzu ediyoruz. Onun programına uygun bir şekilde iki kongreyi de gerçekleştirmiş olcağız. Şubat ayı ortaları gibi Rize ve Trabzon kongrelerini gerçekleştirmek istiyoruz.' dedi

'Hayal olan bir projeyi yapmanın mutluluğunu yaşamaktayız'

Avcı Rize'nin hayali olan Salarha Tüneli projesini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, '2014 yılındaki yerel seçimlerde bizim 10 tane büyük projemizden bir tanesiydi. Pek çok arkadaşımızın Salarha Tüneli'nin yapılmayacağına yönelik beyan verdiğini hatırlıyorum. 'Böyle bir proje asla yapılamaz' deniyordu. Hayal olan bir projeyi yapmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Rize merkezde iki tane vadimiz var. Pehlivantaşı ve Salarha Vadisi. Bolu Dağı Tüneli uzunluğundaki bir tüneli çift tüp olarak Rize merkezi bir bölge ile entegre etmek için gerçekleştirdik. İkinci tüpü de Haziran-Temmuz ayında açabilirsek Salarha Vadisi ile Rize'yi entegre edeceğiz. Tünelin çıkışından Muradiye'ye kadar olan bölgenin ihalesini yapmıştık. Bir mahkeme süreci vardı. Şu anda ihaleyi alan firmanın da belli olması lazım. Yakında yer teslimi yapılıp duble yolumuzu inşa etmeye başlayacağız' dedi.

'İki derin vadimizi şehrimize entegre edeceğiz'

Pehlivantaşı bölgesini de şehir merkezine entegre etmek istediklerini belirten Avcı, 'Pehlivantaşı bölgesinde ise güney çevre yolunu Pehlivantaşı aksına bağladık. Değirmendere'den Pehlivantaşı'na doğru bir duble yol inşa ediyoruz. Oradan yukarı Kalkandere'ye kadar 14 metre genişliğinde bir devlet karayolu inşa ettik. O bölgeyi de şehre entegre edeceğiz. Böylelikle iki derin vadimizi şehrimize entegre edecek bir planı ortaya koymuş olacağız.' diye konuştu.

'Türkiye'nin en sorunsuz kentsel dönüşümü gerçekleştiriyoruz'

Belediye bloklarının kentsel dönüşüm projesine de değinen Avcı, Türkiye'nin en sorunsuz, en az vatandaş sorunun yaşandığı kentsel dönüşümü gerçekleştirdiklerini ifade ederek, 'Beklide hiçbir şehirde bu kadar can alıcı bir bölgenin kentsel dönüşümü bu şekilde gerçekleşmemiştir. Biz her problemde Sayın Bakanımıza gittik. Her meselede Sayın Bakanımız elini taşın altına koydu ve problemlerin çözülmesinde elinden gelen bütün gayreti ortaya koydu. Yüklenici firma ile de görüştük vatandaşlarımızın hassasiyetlerini ifade ettik inşaat başladığında bu sürecin çok hızlı bir şekilde tamamlayacağı kanaatindeyiz. Hem belediye hem de bizler denetim fonksiyonunu vatandaş adına icra edeceğiz. Milletvekili olduğumda da ilk takip ettiğim konu buydu.' şeklinde konuştu.

'Rize'de tarihin en büyük yatırımları gerçekleştiriyoruz'

Avcı, 'Adeta bir açık hava bir AVM yapıyoruz dört dörtlük bir mekan oluşturuyoruz. Rize'nin buna ihtiyacı var. Belki ekonomik anlamda bütün dünya çok ciddi bir sıkıntı içinde. Ülkelerin milli gelirlerine çok farklı yükler gelmeye başladı ama buna rağmen Rize'de tarihin en büyük yatırımlarını gerçekleştiriyoruz. Bunun tek bir sebebi var. Şu andaki yönetici kadronun uyumu. Bu yönetici kadrolar valisiyle bürokratlarıyla siyasetiyle belediyeleriyle milletvekilleriyle şu andaki yönetici kadronun uyumu memlekete önemli yatırımlar kazandırmıştır. Onun için bu uyumu da muhafaza etmek lazım.' dedi.

'Bu şehrin iki tane önemli geleceği var'

Avcı, Rize'nin iki tane önemli geleceğinin olduğunu belirterek, 'Çay elimizde zaten bir rezerv, onu muhafaza etmemiz lazım. Çok daha değerli hale getirmemiz lazım. Bunun yanında çok önemli iki tane gelişim planımız olması lazım. Bir tanesi turizm bir tanesi de özelikle lojistik merkezin bize getireceği ticari fonksiyon. Bu çok önemli. Hem taşımacılık anlamında hem de lojistik merkeze yakın organize sanayi bölgelerinin çok ciddi bir çekim gücü oluşturduğunu görüyoruz. Bu bizim açımızdan çok önemli. Turizme gelirsek, turizmin ana eşiği havalimanımızdır. Çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu yılın sonuna doğru ilk uçağımız inecek. Bir yandan terminal binalarının yükseldiğini görüyoruz. Bir yandan da dolgu çalışmaları devam ediyor. Havalimanı geldikten sonra yoğunluğu yönetebilecek bir master plana ihtiyacımız var. Bambaşka bir siklete geçiyoruz havalimanından sonra. Turizm fuarlarına katıldığımızda bölgelerimizi pazarlamak istediğimizde bize sordukları ilk soru havalimanı nerde? En yakın havalimanını soruyorlardı. Şehrinizde bir havalimanı olması yatırım gücünüzü arttırıyor. Bütün organizasyonlar havalimanı üzerinden yönetiliyor. Havalimanı olduğu zaman konaklama tesislerinde de çok ciddi talep olacağını görüyoruz. İkinci konu Ayder'de bir kayak merkezi konumuz var. O kayak merkezini de inşa etmemiz lazım. Turizmle ilgili iki ana aksımız var. Biri Ayder diğeri de İkizdere vadimizdir. Meles'te bir turizm köyü inşa etmek istiyoruz. Ovit'te de bir kayak merkezi inşa edilebilir. Bölgede çok nitelikli bir kar olduğu söyleniyor' diye konuştu.

'Çok yakın bir zamanda İyidere de dolguyu görmeye başlayacağız'

Lojistik merkezdeki çalışmalar hakkında bilgi veren Avcı şu ifadeleri kullandı:

'Lojistik merkezimizde yüklenici firma çalışmalarına başlamış. Cumhurbaşkanımız da yüklenici firmaya buranın 2023 yılında bitmesi gerektiğini söyledi. 2023 vizyonuna uygun bir şekilde Rize lojistik limanının hayata geçmesi gerektiğini kendisine iletti. Dolayısıyla bu yönde çalışmalara ilgili firma devam ediyor. Çok yakın bir zamanda İyidere'de dolguyu görmeye başlayacağız'

'Kuru çay mutlaka belli bir oranda zamma tabi tutulmalı'

Avcı kuru çaya zamla ilgili beklentinin sadece özel sektörün değil ÇAYKUR'un da beklentisi olduğunu belirterek, 'Lütfü Elvan bakanımıza da konuyu ilettik. Yakın bir zamanda bunla ilgili bir netice bekliyoruz. Kuru çay mutlaka belli bir oranda zamma tabi tutulmalı' dedi.

'Önümüzdeki süreçlerin en önemli gündemlerinden bir tanesi çay kanunu olacak'

Çay kanunu çalışmalarına değinen Avcı, önümüzdeki süreçlerin en önemli gündemlerinden bir tanesinin çay kanunu olacağını belirterek, 'Yatırım anlamında çok önemli problemleri bu dönemde ortadan kaldıracağız. Çay kanunuyla ilgili bir şekilde adımlar atmamız gerekiyor. Yıllar önce çalışılmış, üzerinde müzakereler edilmiş bir taslak elimizde zaten var. Takıldığımız tek bir nokta var. Yoksa çay kanununu meclis gündemine getirmekten daha koyla bir şey yok. Çay kanunuyla ilgili şov yapmak için bir maddelik iki maddelik kanun teklifleri var. Sırf vatandaşın kafasını karıştırmak için bir maddelik iki maddelik çay kanunu teklifleri getirildi meclis gündemine. Bunun bu kadar basit olmadığını, hazırlanan çay kanunun taslağının 45 maddeden oluşan tafsilatlı kanunun olduğunu ve çay sürecinin bütününü düzenleyen bir taslak. Halbuki vatandaşın odaklandığı tek bir konu var. ÇAYKUR'un fiyatının altında özel sektör çay alamasın ve bu da kanunla belirlensin. Fakat sorunun çözümü bu değil. Diğer yandan serbest piyasa ekonomisine aykırı olacağı düşüncesiyle bunun kanunla belirlenmesinin mümkün olmadığına yönelik kamu görüşü var. Başka bir şekilde yapılabilir mi bu peki? Başka bir şekilde yapmak içinde gayret gösteriyoruz. Bunun adını bu şekilde koymayız ama belki başka bir şekilde bu düzenlenebilir. Ama sorun sadece o değil. Çayın gübrelenmesinde üretim mekanizmana kadar olan hatta vatandaşa ulaşana kadar olan süreci düzenleyen bir kanuna ihtiyacımız var bizim. Bunu yapabilme adına elimzde bir taslak var. Ama vatandaşımızın sadece şu fiyatın altında çay alınmasın beklentisi olduğu için özellikle şov yapmaya yönelik muhalefet partisi milletvekillerinin şov yapmak için kanun teklifi verdiğini görüyoruz. Bu çay kanunu vatandaşımıza da yeni sorumluluklar getirebilir. Bir çiftçi mantığıyla çaya bakabilmemiz lazım. Yine çay zamanı 20 tane gürcüyle çayımı toplarım, devletin ve özel sektörün paramı bana peşin vermesini isterim diye düşünüyorsak bu mantık içinde çay kanununu çözebilmemiz mümkün değil. Çay kanunu yapacaksak tarafların tamamının üzerine düşenleri yapması lazım. Önümüzdeki dönemim en önemli konusu bu olacak. Bende bu süreci takip etmeye ve gündeme getirmeye devam edeceğim. Çay konusunda muhalefetiyle iktidarıyla hiçbir şekilde kimsenin bir bilgiyi kimseden kaçırmadan çok şeffaf bir şekilde, işi siyasi ranta dökmeden Rizeli hemşerilerimize nasıl bir fayda sağlarız diyerek bütün siyasi partilerin bir araya gelerek burada bir fikir birliği içinde bir kanun taslağıyla hareket etmeli. Bunu yapabilir miyiz? Yaparız. Biz iktidar partisi olarak paylaşır oturup konuşuruz. Çay kanununu artık yapmalıyız. Önümüzdeki süreçte bizim en önemli gündemimiz bu olacaktır' diye konuştu.

Şehir hastanesi çalışmalarında son durum

Avcı şehir hastanesinin son durumuyla ilgili bilgi vererek, 'Dolgu üzerinde yapılması planlanan bin yataklı bir şehir hastanesini inşa edeceğiz. Gündoğdu bölgesinde 300 dönümlük bir dolgu alanı inşa edeceğiz. Dolgularda oluşabilecek zemin oturması problemlerinin yarın bir gün karşımıza çıkmaması için özellikle altyapı yatırımları genel müdürlüğü tarafından bunun yapılmasını arzu ettik ve yakın bir zamanda bunun ihalesi gerçekleştirilecek. Bir aksilik olmazsa çalışmalar bu yıl içinde başlayacak' dedi.

Avcı Güney Çevre Yolunun ikinci etabını da yatırım programına aldıracaklarını belirterek, 'Burada en önemli akslardan bir tanesi Pehlivantaşı bölgesinden Çiftekavak deresine doğru bir aks oluşturacağız. Oradaki sanayi bölgesindeki arkadaşlarımızın mağdur olmaması için hem güney çevre yolunda hem de sahilden buraya ulaşımı sağlayacağız. Bu vesile ile orada yaşanabilecek ulaşım sorununu ortadan kaldıracağız.' ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi