Otellerde yüzde 17 oranında gıda israfını önlediklerini belirten Akgün, hedeflerinde sıfır karbon ve iklim dostu toplumu inşa etmek olduklarını söyledi. Memleket hasretiyle Rize’ye gelen ve medya kuruluşumuzu ziyaret eden Akgün, gazeteci Aytekin Kalender’in sorularını yanıtladı.
Gıda İsrafından İklim Dostu Çalışmalara
Akgün, ilk etapta gıda israfını önlemeye yönelik başlattıkları projelerin iklim dostu bir çerçevede genişlediğini ifade etti.
Türkiye genelinde uygulanan Turuncu Bayrak Uygulaması’yla otellerde yüzde 17 oranında gıda israfını önlediklerini belirten Akgün, bu başarıyı farklı alanlara taşımayı hedeflediklerini söyledi.
"Şimdi, plastik, kağıt, enerji tüketimi ve su kaynaklarının korunmasına yönelik çalışmalara odaklandık. Otellerden başladık, ardından Türkiye Voleybol Federasyonu’yla iş birliği yapıyoruz. Kapadokya Üniversitesi’nde iklim dostu üniversite modeli uyguluyoruz. Bu çalışmaların özünde iklim dostu bilincini Türkiye geneline yaymak var."
Sıfır Karbon Kentler ve Bilinçli Toplum Hedefi
Akgün, belediyeler aracılığıyla iklim dostu kentler oluşturmayı planladıklarını belirterek, “Bir kentin tüm birimlerini dikkate alarak sıfır karbon hedefi koymamız gerekiyor. Ancak bunun için toplumun bilinçli olması şart. Eğitim bu noktada çok önemli; insanlara, yaptıkları küçük değişimlerin büyük etkiler yaratabileceğini anlatıyoruz” dedi.
Plastik tüketiminin azaltılması konusunda da farkındalık yarattıklarını belirten Akgün, denizlerde biriken plastiklerin oksijen üretimini tehdit ettiğini vurguladı: "İnsanlar denizlerin oksijenin yüzde 50’sini sağladığını bilse çöp atmazlar. Bu nedenle bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarını sürdürüyoruz."
Yerel ve Milli Uygulamalara Destek Çağrısı
Tamamen yerli ve milli kaynaklarla yürütülen projelerine daha fazla sahip çıkılması gerektiğini dile getiren Akgün, Turizm Bakanlığı’ndan bu tür çalışmalara yasal destek beklediklerini ifade etti. Akgün, “Turizmde başarılı sonuçlar elde ediyoruz, bu sistemin bakanlık düzeyinde yasalarla desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.
"İsrafın Bedelini Kendimize Ödetiyoruz"
Akgün, gereğinden fazla tüketimin yalnızca kaynakları tüketmekle kalmadığını, aynı zamanda ürünlerin pahalanmasına da yol açtığını belirtti. “Her israfın bedelini kendimize fatura ediyoruz. Bu bilinçle hareket etmeli ve daha sürdürülebilir bir yaşam anlayışını benimsemeliyiz” diyerek sözlerini noktaladı.
İklim dostu ve sürdürülebilir yaşam hedefiyle hayata geçirilen bu çalışmaların gelecekte Türkiye geneline yayılması için adımlar atılmaya devam ediyor.