İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP), ilin afetselliğini ve afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için; afetler olmadan gerçekleştirilmesi gereken çalışmaları bir süreç dahilinde tarif eden, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan, sürdürülebilir bir plandır. Bu kapsamda İl Afet Risk Azaltma Planı hazırlamak üzere Valilik Ayder Toplantı Salonu'nda İl Afet Risk Azaltma Planı Bilgilendirme Toplantısı Vali Kemal Çeber'in katılımıyla düzenlendi.

Toplantıya Vali Kemal Çeber'in yanı sıra AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen, Belediye Başkan Vekili Aydın Birsel, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Hüseyin Karaman, Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, AFAD Planlama Risk Azaltma Daire Başkanı Yusuf Aysu, AFAD İl Müdürü Şakir Kurk, Kurum Müdürleri ve davetliler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Toplantıda yaptığı konuşmasında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen, afetlere ilişkin risk yönetimleri ve bu risklere karşı alınabilecek tedbirleri anlatarak, ülkemizin yaşanan afetlerden dersler çıkardığını, böylece kriz yönetimi anlayışını terk ederek afet yönetiminde önceliği risk yönetimine verdiğini ifade etti.

İl Afet Risk Azaltma Toplantısında konuşma yapan Vali Çeber, Doğa ve insan kaynaklı afetlerin etkilerinin giderek arttığının ve ciddi tehditler oluşturduğunun altını çizerek, ' Rize'nin jeolojik yapısı, topografyası ve iklim özellikleri nedeniyle afetlerden çok fazla etkilenen ve yüksek derecede risk taşıyan bir coğrafyada bulunduğunu unutmamak gerekir. Bu tehditlerle baş etmenin en temel yöntemi, tehlike ve riskleri önceden belirleyip bunlara karşı gerekli tedbirleri almaktan geçmektedir. İlimizde oluşturulan afet risk haritası doğrultusunda riskleri, zararları azaltma konusunda neler yapılabileceği dikkatle planlanmalıdır. Yaşanması muhtemel riskleri değerlendirip zamanında buna dair tedbirlerimizi alabilirsek, afetten en az zararla çıkabiliriz. Kentleşmede, yapılaşmada afet riskleri değerlendirilerek bilimsel çalışmalara, mühendisliğe uyulması can ve mal kayıplarımızı azalacaktır.' dedi.

Vali Çeber'in konuşmasının ardından İl Afet Risk Azaltma Planı Hakkında Bilgilendirme: Amaç ve Hedefler konulu sunumu AFAD Grup Başkanı Mehmet Akif Alkan gerçekleştirdi.

İl Afet Risk Azaltma Planı Kılavuzu; Paydaş Kurumlar, Görevleri ve Sorumlulukları konulu sunumunu gerçekleştiren, ODTÜ Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Meltem Şenol Balaban, İl AFAD Müdürlükleri başta olmak üzere, ilgili kurum ve kuruluşların bölge il müdürlükleri, belediyeler ve STK'lar ile işbirliğinin ve katılımın önemine değindi.

Rize İlinin Afetselliği ve Risk Azaltma Faaliyetleri hakkında sunumu AFAD İl Müdürü Şakir Kurk gerçekleştirdi. Sunumların ardından genel değerlendirme yapıldı, görüş ve önerilerin alınmasıyla toplantı sona erdi.

Editör: Haber Merkezi