Bizler yazar çizerler veya bir vatandaş olarak gördüğümüzü ve bildiğimizi yazar, gerisini yetkililere havale ederiz!
Tabii ki görüşlerimizi kendi açımızdan değerlendiriyoruz!
Yanlışta düşünebiliriz, önemli olan şey, bu işlerin diyalogla neticelenmesidir!
Konu, Rize-Artvin Havalimanı APRON'unun küçük tutulması meselesidir!
Rize-Artvin Havalimanının apron genişliği 300*120 metre ebatındadır. Yani en fazla 7 veya 8 uçak sığabilecek kapasitededir! Havalimanının hacmi, apronunun büyüklüğü ile ölçülür!
Bu konuda iki havalimanından iki örnek vererek meramımı anlatmak istiyorum!
Sabiha Gökçen Havalimanı tek pist ile hizmet vermektedir ve günde tahmini olarak 500-600 uçak iniş ve kalkış yapmaktadır! Apron ve park alanları geniş olduğu için o trafiği kaldırmaktadır! Hem de tek bir pist ile… Yani apronun genişliği çok önem arz etmektedir!
Trabzon Havalimanından örnek verecek olursak, apron genişliği Rize-Artvin Havalimanı'ndan en az üç kat daha büyük olmasına rağmen, Havalimanlarının yeterli olmadığını söyleyip büyütmek istemektedirler! Yani Trabzon Havalimanı 12 orta gövde 2 büyük gövde ve 3 küçük gövdeli uçak olmak üzere, toplam 17 uçak kapasitesinde olmasına rağmen büyütmek istemektedirler! Ki, ilerisini düşünerek haksızda değiller!
Yapılma aşamasında olan Rize-Artvin Havalimanı için 300*120 metre ebatında bir apron yapılmaktadır! Yani 7 veya 8 uçak alabilecek kapasitededir!
Hem de biz Havalimanımızı sözde yeni yapıyoruz! Hiç olmazsa komşumuzdan ders alalım ve 17 uçak kapasiteli apronu yeterli görmeyip büyütmek isterlerken, biz yeni yapmamıza rağmen Rize-Artvin Havalimanına 7-8 uçak sığabilecektir!
Nedenlerine gelince,
Havalimanlarının işlevi sadece iç hatlar değil ki, yurt dışı seferleri, üç milyon Türk'ün yaşadığı Almanya seferleri, Umre ve Hac seferleri, Charter seferleri (özel seferler),(özellikle Arap ülkelerinden), kargo seferleri, ülke içinde de İstanbul ve Ankara uçuşları yanında diğer illere yapılacak olan seferleri düşününce 300*120 ebatındaki bir apronun yeterli olması mümkün değildir!
Hızlı gelişen bir dünyada en az 10 sene sonrasını düşünmek gerekir ki, bence şu anda bile yapılan apron yetersiz kalacaktır!
Yetkililerden isteğimiz, sonra daha zor düşüncesiyle ve iş işten geçmeden bir proje tadilatı ile Rize-Artvin Havalimanı'nın APRON'unu en az 4-5 katına çıkartılmasıdır! Yapılacak olan şeyde sadece deniz dolgusudur, zor bir tarafı da yoktur!
Yanlış düşünüyor isek, yetkililer basın açıklaması yapmalılar…
Yok eğer yanlış olmadığını düşünüyorsanız, lütfen gerekli adımları atıp, tadilat projesini gerçekleştirin!
Saygılarımla…