Turunçgil uzun antenli böceği (Anoplophora chinensis), Türkiye'de sınırlı olarak bulunan karantinaya tabi ağaçların ölümüne yol açıyor. Tahripkar bir zararlı organizma olan böcek; turunçgiller, fındık, elma, armut, kiraz, akçaağaç, kızılağaç, huş ağacı, gürgen, kayın, çınar, dağ muşmulası, kavak, söğüt, karaağaç türleri ve atkestanesi ciddi zararlar veriyor.

Ağaçlarının gövdelerine yerleşen böcek, ağaçları çürüterek ve delik açarak zarar veriyor.

Böceğin Türkiye'ye girişini ve yayılmasını engellemek için alınacak tedbirlerin belirlenmesine ilişkin 'Ani Meşe Ölümü ve Çam Çıralı Kanser Hastalığı İle Turunçgil Uzun Antenli Böceği ve Kestane Gal Arısı Mücadelesi Hakkında Yönetmelik' 2014 yılında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından zararlı türle mücadele kapsamında düzenlenen toplantıya Ziraat Fakültesinde görevli öğretim üyeleri, İl ve İlçe Belediye personelleri, Ziraat Odaları, muhtarlar, dernek başkanları, STK'lar ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli personeller katıldı.

Rize'de Tek Başına Yaşayan Kaç Yaşlı Var? Rize'de Tek Başına Yaşayan Kaç Yaşlı Var?

Yapılan toplantıda turunçgil uzun antenli böceği ile mücadele programında vatandaşların konu hakkından bilgilendirilmesinin, sürveyanlar tarafından tüm yeşil alanlarda böcekle bulaşık ağaç tespiti ve bu ağaçların ilaçlanmasının, sonrasında da ağaçların eradikasyon çalışmalarının hızla yapılmasının önemi vurgu yapıldığı belirtidi.

Böceğin, ağaçların kabuk dokusuna yumurta bırakarak larvalaşma dönemi için uygun ortam sağdığı, ağaç dokusundan beslenen larvaları, ağacın dışına talaş bırakırtığı ergin olduklarında ise ağaç gövdesinde delikler açarak uçmaya başladığı ifade edildi.

Ağaçların odun dokusunda görülen delikler, kabuk kısmında yumurta yerleri ve kök boğazına yakın talaş gibi işaretlerin görülmesi durumunda, il, ilçe müdürlüklerine haber verilmesinin önem arz ettiği belirtildi.

Editör: Haber Merkezi