Dünya nüfusu her yıl ortalama 80 milyon artarken, enerji tüketimi de aynı ivmeyle yükseliyor. Enerji ihtiyacını karşılamada petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar uzun vadede yetersiz kalırken, yaydıkları kimyasallarla da dünyaya ciddi anlamda zarar veriyor. Bu durum, yenilenebilir enerji kaynaklarını öne çıkarırken, enerji teknolojilerine yönelik çalışmaların da tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hız kazandığı görülüyor.

Merkez Bankası'ndan faiz kararı! Merkez Bankası'ndan faiz kararı!

Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) verilerine göre, Türkiye'de jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisiyle 2017'de 26 bin 562 gigawatt-saat elektrik üretilirken, bu rakam 2020'de yüzde 72 artışla 45 bin 897'ye ulaştı.

Türkiye ve Avrupa'da rüzgar enerjisine yönelik yatırımlar yapan Zeren Group'un CEO'su Mustafa Yiğit Zeren, 'Dünyanın geleceği için, yenilenebilir enerji kaynakları her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Özellikle iklim değişikliğinin etkilerini giderek daha fazla hissettiğimiz bu dönemde, Türkiye yaptığı büyük yatırımlarla enerjide tam bağımsız bir ülke olma yolunda hızla ilerliyor' dedi.

Elektrik Enerjisinin Yüzde 30'u Yenilenebilir Kaynaklardan Karşılanacak

Dünyanın enerji tüketimi giderek artarken, fosil yakıt kaynakların da sürekli azaldığına dikkat çeken Mustafa Yiğit Zeren, 'Her yıl bir öncekinden daha fazla enerji tüketiyoruz. Oluşan bu yüksek talebin karşılanması için, yenilenebilir enerji kaynaklarından en üst düzeyde faydalanmamız gerekiyor. Türkiye, 2023 yılına kadar toplam elektrik enerjisi talebinin en az yüzde 30'unu ve ulaştırma sektörü ihtiyaçlarının da yüzde 10'unu yenilenebilir enerjiden karşılamayı hedefliyor. Aynı zamanda enerji yoğunluğunu, yani birim GSYH başına tüketilen enerji miktarını da 2011 yılını baz alarak en az yüzde 20 düşürmeyi amaçlıyor. Yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zengin bir ülke olarak, bu hedeflere emin adımlarla ilerliyor, başarımızın özellikle Avrupa'ya örnek olduğunu da görüyoruz' diye konuştu.

3 Yılda 50 Megawattlık Portföy Hedefleniyor

Enerji alanında milli gelir sağlama misyonunu üstlendiklerine, bu kapsamda yenilenebilir enerji projeleri ihraç ettiklerine de değinen Mustafa Yiğit Zeren, 'Geleceğin yenilenebilir enerjide olduğuna inanıyoruz. 2021 yılında uluslararası yatırımlara imza atmayı ve stratejik alanlarda büyümeyi hedefliyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımlarını önceliklendiriyoruz. Hollanda, Polonya, Ukrayna ve Romanya başta olmak üzere, Avrupa ülkeleri için yenilenebilir enerji projeleri geliştiriyoruz. Bu ülkelerde, güneş ve rüzgar enerjisine yapacağımız yatırımlarla önümüzdeki 3 yıllık dönemde 50 megawattlık bir portföye ulaşmayı planlıyoruz' ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi