Sarp Sınır Kapısı'nda Türkiye ve Gürcistan hükümetleri arasında kimlikle geçiş için imzalanan protokolün 11 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girmesi ile birlikte, iki ülke vatandaşları karşılıklı geçişe başladı. Sarp Sınır Kapısı'nda günlük ortalama 18 bin olan karşılıklı geçiş rakamı, yaz dönemi ile birlikte 28 bine ulaştı. Sarp Sınır Kapısı'nın açıldığı 1989 yılından bugüne kadarki en yüksek geçiş rakamlarına ulaşılan sınır kapısı, fiziki yetersizliği nedeniyle artan yoğunluğa cevap veremez hale geldi.
Kapıda 10 kilometreyi aşan TIR ve 3 kilometreyi bulan otomobil kuyruğu oluştu. Yolun alt kısmında otomobil, üst kısmında da TIR kuyrukları Karadeniz Sahil Yolu boyunca uzayıp gitti. İki parkı dolduran TIR'lar, Karadeniz Sahil Yolu üzerinde tüneller de dahil olmak üzere sırada bekliyor. Gıda ve ilaç maddesi taşıyan TIR'lardaki bazı maddelerin bozulma tehlikesi yaşadığı belirtildi.
Bu arada, yaya olarak sınırı geçmek isteyen ve yürüyüş koridorlarında saatlerce sırada bekleyen vatandaşlar da oluşan izdihamda zor anlar yaşadı. Sınırın Gürcistan tarafında da benzer izdiham görüntüleri oluştu. Yaya tünel koridorlarında saatlerce sıra bekleyen vatandaşlar alkış ve ıslıklarla yaşadıklarını protesto etti.
SÜRÜCÜ VE YAYALAR TEPKİLİ
Sınırı geçmek için 4-5 saattir beklediklerini anlatan otomobil sürücüleri, 'Bu kapıdan geçmek mümkün değil. Her yıl aynı rezaleti yaşıyoruz. Böyle rezalet olmaz. Bakan Hayati Yazıcı bu bölgenin insanı, ama bu kapıya bir düzen getiremedi. Yeter artık. Bu rezilliği artık yaşamak istemiyoruz' diyerek yakındılar. Saatlerce sıra bekleyen yayalarda kapının düzene sokulmasını istedi.
KİMLİKLER GEÇİŞLERDE 90 GÜN KALINABİLİYOR
Türkiye ile Gürcistan arasında imzalanan protokolün 11 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından iki ülke vatandaşları karşılıklı olarak kimlikle geçişlere başladı. Kimlikle geçiş yapanlar, 90 gün boyunca geçiş yaptığı ülkede kalabiliyor. İki ülke vatandaşlarının kimlik kartlarıyla seyahatleri, yalnızca Türkiye ile Gürcistan arasında geçerli oluyor, üçüncü ülkelere seyahatler için pasaport şartı aranıyor. 90 günden fazla ikamet etmek isteyenler ile turistik amacın dışında seyahat edecek olanlar ise pasaport kullanmakla yükümlü bırakılıyor. İki dilde yazılan form üzerine giriş çıkış damgaları tatbik edilerek karşılıklı geçiş yapan Türk ve Gürcistan vatandaşları, bu belgeleri Türkiye'de ve Gürcistan'da bulundukları süre içerisinde beraberinde taşıyor.
KARAL DUYURDU
Sarp Sınır Kapısı ile ilgili açıklama yapan AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, şunları söyledi:
'Sarp Gümrük Kapısı'nın Yap-İşlet-Devret Modeli ile yenilenmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Gümrük ve Turizm İşletmeleri Tic. A.Ş. (GTİ A.Ş.) ile imzalanan 19.10.2007 tarihli sözleşme kapsamında 20 yıl işletme süresi karşılığında yatırım tamamlanarak 04.03.2009 tarihinde tesis işletmeye açılmıştır. Sarp Gümrük Kapısının yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında yatırım ve işletme süresi ile ilgili esasları belirlemek ve işletme süresi karşılığında işin yapılması için 10.08.2016 tarihinde TOBB ve GTİ A.Ş. ile protokol imzalanmıştır. İşin İhale dokümanları Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız tarafından onaylanmış olup söz konusu işin ihalesi, 08.09.2016 tarihinde GTİ A.Ş tarafından yapılmıştır. Gümrük Kapısının genişletilmesi ve yeniden yapılandırılması ile ilgili yapılacak çalışmadan sonra, vatandaşlarımızın saatlerce kuyruklarda beklemesi ve oradaki yoğunluğun minimum düzeye çekilerek vatandaşlarımızın rahat bir nefes alması sağlanacaktır.' dedi.