Köyde yaşayan 65 kurucu üyenin katılımıyla kurulan Fosalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği, köyle ilgili bilgilendirme, köyün kamusal işleri takibi, imece yardımlaşma işleri, burs imkanı, çay yükleme ve bir çok ortak işleri bu dernek üzerinden yürütüyor.

'KÖYDE MESAJ YOLUYLA İLETİŞİM AĞI KURULDU'
Köprülü (Fosa) Köyü'nde nüfusunun yaklaşık 750 kişi olduğunu belirten Fosalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Temel Ali Uzun, 'Yaz aylarında bu sayı ikiye katlanabiliyor. Pandemi dolayısıyla çok sayıda kişi köylerine yerleşti. Şehre uzaklığı 16 kilometre olan köyümüzün 450 seçmeni var. Köyümüzdeki arkadaşlar ile geçtiğimiz yıllarda köyün dertlerini sıkıntılarını konuşurken paylaşırken köyde muhtarlığın yanında muhtarlığa destek olacak bir tüzel kişilik oluşturmak istedik. Bunu da bir köy derneği altında bütünleştiremeye karar verdik. Bu vesile ile 2012 yılında Fosalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği adında bir dernek kurduk. Derneği kurarken köyümüzün her bireyinden her mahallesinden her yaş gurubundan insanların olduğu bir dernek tüzüğü hazırladık. 65 kurucu üye ile bu derneği kurduk. Tabi ki 65 kurucu ile bir dernek kurmak gerçekten zor. Çünkü 65 kişiyi bir araya getireceksiniz. Derneğin tüzüğünü okuyacak imzalayacak gerçekten bir köy için güzel bir çalışmaydı. Bunu başardık derneğimizi kurduk. Günümüzde tabi insanları bilgilendirmek için dernek çatısı altında bir web sitesi oluşturduk. Daha sonra insanların bu derneğe web sitesi aracılığıyla iletişimler kurmaya başladık. Köyde yaşayanların veya köyle irtibatı olanların telefonlarını topladık. Şu anda yaklaşık 1500'e yakın bir telefon numarası arşivimiz var. Bu vesileyle insanları köyümüzdeki cenazelerden, düğün, nişan veya köyde imce usulü bir yardımlaşmaya ihtiyaç duyulduğunda bilgilendiriyoruz' dedi.


'HERKES YÜZDE 1 SATTIĞI ÇAYI DERNEĞE BAĞIŞLIYOR'
2017 yılında köylerinde bir afet yaşandığını hatırlatan Başkan Uzun, 'Köyümüzün üçte birlik bir kısmında bir heyelan söz konusuydu. Tabi bu heyelanda insanları bilgilendirmek bilinçlendirmek amacıyla derneğimiz kamu kurumlarıyla irtibatlı olarak bir görev üstlendi. Bunun haricinde derneğimiz imece usulü bir uygulama daha başlattı. Köydeki bütün müstahsillerden daha önceden yüzde 2 oranında toplanan bir çay yükleme bedeli vardı. Derneğimiz bunu üstlendi ve yüzde 2 yerine yüzde 1 oranında toplayarak yükleme işini kendi yapmaya başladı. Hem de bu toplanan paranın kalan kısmı ile köydeki ihtiyaç sahibi öğrencilere burs verdik ve vermeye devam ediyoruz. Köyümüzde okuyan başarılı olan öğrencilerimize bursun yanı sıra hediyeler veriyoruz. Yaz döneminde köyümüzde yaz kuran kurslarına katılan çocuklarımızı pikniklere götürüyoruz. Köyümüzün suyu köylü ve muhtarlık aracılığıyla tamamen kendi imkanlarımız ile karşılanan bir kaynaktan geliyor. Dolayısıyla burada da devlete yük olmadan su arızalarını da hem köy hem muhtarlık hem dernek vasıtası ile gidermeye çalışıyoruz. Derneğimizin en önemli amacı köydeki bu birlik beraberliği pekişmesini katkı yapmak. İnsanları köyünden bölgesinden haberdar etmek adına güzel bir faaliyet üstlenmiş oluyoruz. Sağ olsun köydeki bütün yaşayanlar bu derneğe sahip çıktı. Dernek olarak en büyük arzularımızdan biri de köyümüzde atıl durumda bulunan bir okulumuz var. Burası yaklaşık 300 metre karelik bir alan. Burayı biz aslında diğer köylere örnek olabilecek düzeyde bir köy kültür merkezi adı altında bir sosyal alan olarak düşünüyoruz. Ama tabi ki bunu dernek bütçesi ile köyün imkanları ile yapmamız mümkün değil. Buradan ben başta sayın valimize il özel idaremize bir öneride bulunuyorum. Bu okulu köyümüze ve çevre köylere hizmet edecek bir sosyal alana dönüştürebiliriz' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi