Tatoğlu'nun Hayrat mahallesindeki mezarı başında düzenlenen anma programına ailesi, yakınları, Karadeniz, İstanbul ve Ankara'dan gelen arkadaşları, CHP, HDP, Emep ve Sol Parti, bazı sendika ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Anma törenine katılan kardeşi Mustafa Tatoğlu, 'Onu size anlatmam mümkün değil. Böyle birinin kardeşi olmaktan onur duyarım. Ağabeyimin hemen yanına gömülen annem Fatma Tatoğlu, artık aileden hiç kimseye 'Bayram Ali' isminin verilmemesini vasiyet etmişti' dedi.

Mücadele arkadaşları ise, 'O, bir şehrin Bayram'ıydı. Geçmişi ve yaptıklarıyla yaşamayı sonuna kadar hak etmişti. Onu anlatırken herhangi bir siyasi harekete, fraksiyona veya partiye sıkıştırıp, hapsedemeyiz. Onun devrimci ilke ve prensipleri bizim için evrenseldir' diye konuştular.

Konuşmaların ardından Bayram Ali Tatoğlu ile birlikte, devrimci mücadelede yaşamını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunuldu ve mezarına çiçek bırakıldı.

'Rize'nin Bayramı'
Öğretmen olması ve Gaziantep'e atanmasına karşın, öğretmenliği engellenince ÇAYKUR'a bağlı Zihni Derin Çay Fabrikası'nda işçi olarak çalışmaya başlayan Bayram Ali Tatoğlu, kentteki sosyo-kültürel yaşama katkılarıyla halkın sevgisini kazandı.

Dar gelirli ailelerle, çocuklara yaptığı yardımlarla adeta kentin kahramanı oldu ve 'Rize'nin Deniz Gezmiş'i' diye anıldı.

Fabrikada işçi olarak çalışırken bir yandan amatör futbol oynuyor, bir yandan mahalle dernekleri ile uğraşıyordu. Okulda, camide, sokakta, bahçede halkla birlikte çalışıyor, okuyor, ders veriyor, yardıma koşuyordu.

Kentteki işçi sınıfını örgütleyerek mitingler düzenleyen Tatoğlu, 30 Temmuz 1980 gecesi, çalıştığı fabrikadaki gece vardiyasından çıktıktan sonra, Reşadiye Mahallesi'ndeki bir toplantıya giderken, yolda kiralık bir katil tarafından pusuya düşürüldü ve kurşunlarına hedef oldu. Vücuduna kaç kurşun isabet ettiği, kurşunların balistik raporu açıklanmadı.

Olaydan hemen sonra pusuyu haber alan arkadaşlarınca Rize Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ama kurtarılamadı.

Katili olduğu iddia edilen 17 yaşındaki Recep Yılmaz, arkadaşları tarafından yakalanıp polise teslim edildi ancak daha sonra serbest kaldı.

Tatoğlu'nun cenazesine 10 binden fazla kişinin katıldı. ÇAYKUR'un 42 fabrikasında işçi ve çalışanları da şalter indirerek cenazeye ve yürüyüşe katıldı.

Göçükte Kayatını Kaybeden İşçi Rize’de Defnedildi Göçükte Kayatını Kaybeden İşçi Rize’de Defnedildi

Editör: Haber Merkezi