Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesindeki University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı Dünyanın En İyi İlk 3 bin Üniversitesini yayınladı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ), önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da yükselişini sürdürmeye ve uluslararası görünürlüğünü artırmaya devam ederek 44 basamak yükseldi ve dünyanın en iyi ilk 3 bin üniversitesi arasına girme başarısını gösterdi.

Dünyanın en iyi ilk 3 bin üniversitesinin yer aldığı listeye Türkiye'den 112 üniversite girebildi. RTEÜ, 2021-2022 dünya üniversiteleri sıralamasında Türkiye'den listeye girme başarısı gösteren 112 üniversite arasında 61, sırada yer aldı. Dünyanın en iyi 3 bin üniversitesinin yer aldığı listede RTEÜ, bir önceki yıl 2 bin 168. sırada iken bu dönemde 44 basamak birden yükselerek dünyanın en iyi 2 bin 124. üniversitesi oldu.

RTEÜ'nün toplam puanı da bir önceki yıl 139,62 iken, bu dönemde puanı 160,05'e yükseldi.

RTEÜ'den yapılan açıklamada, 'Elde edilen bu başarıda emeği olan bütün akademik ve idari personelimiz ile başta Üniversitemiz Geliştirme Vakfı olmak üzere Üniversitemize destek veren kişi ve kurumlara teşekkür ederiz.' denildi.

URAP Dünya Sıralaması
URAP dünya sıralamasında, 2019 yılı makale sayısı (yüzde 21) ile 2015-2019 yılları arasındaki atıf sayısı (yüzde 21), toplam bilimsel doküman sayısı (yüzde 10), toplam yayın etkisi (AIT) (yüzde 18), toplam atıf etkisi (CIT) (yüzde 15) ve uluslararası iş birliği (yüzde 15) göstergeleri kullanılmaktadır. Makale ve atıf puanları hesaplanırken sadece etki değeri yüksek olan dergilerdeki makaleler (üst yüzde 75'lik dilim (Q1, Q2, Q3) sıralamaya dahil edilmiştir.

Derepazarı Seçim Sonuçları 2024 - Rize Derepazarı’nda Kim Kazandı? Derepazarı Seçim Sonuçları 2024 - Rize Derepazarı’nda Kim Kazandı?

Etki değeri en düşük olan son yüzde 25'lik dilime (Q4) giren dergilerdeki makaleler ile etki değeri sıfır veya henüz belirlenmemiş olan dergilerdeki makaleler bu sıralamada değerlendirme dışında bırakılmıştır.

Toplam bilimsel doküman, AIT (Toplam Yayın Etkisi) ve CIT (Toplam Atıf Etkisi) göstergeleri için puanların hesaplanmasında ise her üniversitenin tüm makale ve diğer dokümanları değerlendirmeye alınmıştır. Son iki yıl için üniversiteler arasında en fazla bilimsel makale yayımlamış olan 3 bin üniversite belirlenmiş ve URAP göstergelerine göre puanlanıp sıralanmıştır.

URAP'ın dünya sıralamasında yer alan 3 bin yükseköğretim kurumu, dünyadaki yükseköğretim kurumlarının yaklaşık yüzde 15'ini temsil etmektedir.

Editör: Haber Merkezi