Koç, yaptığı yazılı açıklamada, esnafların zor durumda olduğuna belirterek, 'Esnafımız kepenk kapatıyor. Zaten artan maliyetler ve yüksek faturalar nedeniyle iflas bayrağını çekmiş olan esnafımızın ekmek teknelerini kaybetmesini ise yetkililerimiz maalesef sadece izliyor.' dedi.

Esnafların sorunlarını çözmeye yönelik acilen alınması gereken kararlar hakkında görüş belirten Koç, şu ifadeleri kullandı:

Rize'den Trabzon'a Giden Araç Tünelde Kaza Yaptı: 1 Ölü, 6 Yaralı Rize'den Trabzon'a Giden Araç Tünelde Kaza Yaptı: 1 Ölü, 6 Yaralı

'Perakende Yasası, bir an önce güncellenmeli ve esnaflarımızı koruma altına almalıdır. Ulusal zincir marketlerin sayıları arttırılmamalı, mevcut olanlar ise açılış-kapanış saatleri 10 saat ile sınırlandırılmalıdır ve haftada 1 gün kapalı olmalıdır. Gıda ürünlerine 'tavsiye edilen perakende satış fiyatı' yazılmalı. Böylelikle ulusal zincir marketlerin ürün içeriğini değiştirmesinin, gramaj hilelerinin de önüne geçilmiş olur vatandaşımızı yanıltacak uygulamalar da ortadan kalkmış olur. Hem fiyat artışları hem gıda terörüne sebep olanların stokçu, fırsatçı ve karaborsacıların da sonu gelmiş olur. TMO ve tarım kredi sözleşmeli ürünlerinin çiftçilerimizden alınarak devlet eli ile kooperatifler ve meslek odaları koordineli şekilde, bu çiftçilerimizin ürünlerini bakkal esnafımızın satışına olanak sağlayarak üzerlerine tavsiye edilen perakende satış fiyatı yazılarak vatandaşımızın hizmetine sunulmalıdır. Böylelikle ülkemizde gıda terörüne sebep olanların sonu gelmiş olur. Devlet bankalarımız esnafımızın diğer banka ve kredi kartı borçlarını yeniden yapılandırarak uzun vadeli ve faiz oranı düşük sekilde taksitlendirmelidir Böylelikle rahat nefes alacak olan esnaflarımız iş yerlerinde daha verimli hizmet verecektir.'

Son 4 Yılın En Yüksek İflas Sayısı
Esnaflara sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Koç, 'Bakkal amcalarımız mahallemizin ışığıdır, ışığımız sönmesin. Esnaf ve Sicili Gazetesi verilerine göre; 2022 Mart ayında yaşanan toplam iflas sayısı, son 4 yılın en yüksek mart ayı iflası olarak kayıtlara geçti. 2018 yılı mart ayında toplam iflas sayısı 9 bin 599 iken yine Mart 2021 de toplam iflas sayısı 9 bin 310 olarak kayıtlara geçmişti. Geçtiğimiz ay 10 bin 226 esnafın kepenk kapatması, son 4 yılın en yüksek mart ayı iflası olarak dikkat çekti. Ayrıca bu yılın ilk üç ayındaki iflaslarla beraber, son 15 ayda iflas eden esnaf sayısı ise 131 bin 110'a yükseldi. Her geçen gün daha da zor günler geçiren esnafımızın feryadına artık kulak verilmelidir.' ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi