İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Türkiye'de nadir görülen fil şahin güvesi larvasının 'deilephila elpenor, sphingidae' ailesinde bir güve olduğu belirtilerek şu bilgeler paylaşıldı:

Rize'de Tek Başına Yaşayan Kaç Yaşlı Var? Rize'de Tek Başına Yaşayan Kaç Yaşlı Var?

'Ortak adı, tırtılın filin gövdesine benzemesinden türetilmiştir. Orta Avrupa'da en yaygın olanıdır. Kendine özgü zeytin ve pembe renklendirmesi, onu kendi yelpazesinde en tanınabilir güvelerden biri yapar. Tehlike durumunda, vücudun bir bölümünü gözlerle şişirebilir. Kafasını içeri çeker, ön bacaklarını yüzeyden koparır. Aynı zamanda bir yılan gibi olur. Vücudun etkileyici büyüklüğü göz önüne alındığında, kuşlar gibi düşmanlar savaşmamayı tercih eder.'

Güvelerin, çiçek özleriyle beslenen ve geceleri yaşayan böcekler olduğunun ifade edildiği açıklamada, 'Güveler, insanları ısırmaz veya sokmazlar. Zararlı böceklerden ayrı olarak, yaşadıkları bölgenin doğası için oldukça faydalıdırlar. Çünkü böcekle beslenen ve doğal döngüde önemli yer tutan yırtıcı hayvanlar için besin kaynağı görevi üstlenirler. Ayrıca diğer haşerelerden farklı olarak doğada yaşayan güvelerin, renkli ve oldukça güzel kanatları bulunur. Güve çeşitlerinin bir diğer özellikleri de, gündüzleri saklanıp geceleri karınlarını doyurmak için bitki özlerine gidip yetişkin güvelerin dallara ve yapraklara minik yumurtalar bırakmasıdır. Bu yumurtalar çatladığında ortaya tırtıl denen larvalar çıkmaktadır. İlimizde görülen larvalar zararsız olup kimyasal mücadeleye gerek duyulmamaktadır.' denildi.

Editör: Haber Merkezi