Rize'de Tartışmadan Sonra Cinayet! Rize'de Tartışmadan Sonra Cinayet!

CHP Rize İl Başkanlığı tarafından son aylarda hemen hemen her alanda yapılan zamları protesto etmek amacıyla başlatılan basın açıklamalarının dördüncüsü Pazar ilçesinde yapıldı.

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz herkesin zam mağduru olduğunu ifade ederek, 'Rize'nin her yerinde vatandaşlarımızla birlikte zamlara hayır diyoruz. Artık bezduk, darlanduk. Zamlara karşı her gün artarak tepki vermek; zamları engelleyecek en önemli unsurdur. Zamların temel nedeni kötü yönetimlerdir. Kötü tarım politikası, kötü sanayileşme, plansızlıktır ve programsızlıktır.' dedi.

'Vallahi Zamlara Yetişemiyoruz'
Vatandaşların zamlar nedeniyle belini doğrultamadığını belirten Deniz, 'Yapılan zamlar sonunda vatandaşlarımız ısınamaz, aydınlanamaz karnını doyuramaz hale gelmiştir. Nerelere nasıl zamlar geldiğini söylememize gerek yok. Sürekli zam oluyor. Bir esnafımız zamlarla ilgili verdiğimiz bilgilere 'Eski bilgileri vermişsiniz' dedi. Doğru diyor çünkü zamlar yerinde durmuyor. Vallahi zamlara yetişemiyoruz. 'Ekonomi nasıl' dediğimizde kendi gözlerindeki mutluluğu adres gösterenlerin ülkemizi getirdiği nokta budur. Çay üreticilerimiz ise yüzde 60 daha yoksullaştı. Gübre fiyatları 2021 yılına göre 4-5 kat arttı.' diye konuştu.

'Yapılan Yüksek Enflasyon Gerçeğini Gizlemektir'
Deniz, maalesef yeni zamların da kapıda olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

'Asgari ücretlilere yüzde 50, memurlara yüzde 30, memur emeklilerine yüzde 27,5, Bağ-Kur ve SGK emeklilerine yüzde 25 oranında zam yapıldı. Birde en düşün emekli maaşı 2 bin 500 TL oldu. 'Çok büyük zam yaptık' dediler. Asgari ücrette son 45 yılın en büyük zammı denildi. Bir ara herkes inanır gibi oldu. Bir bakalım dedik, sadece 1995,1997 ve 1998 yıllarında asgari ücrete yüzde 100'den fazla zaman yapılmış. Değerli hemşerilerimiz, ne asgari ücretlilere ne emeklilere fazladan bir zaman yapılmamıştır. Her yıl yapıldığı gibi açıklanan enflasyon oranı ve refah payı eklenerek zam yapılmıştır. Zaten sistem buydu. Yapılan yüksek enflasyon gerçeğini gizlemektir. Sonuçta milyonlarca emeklimiz gene asgari ücretin çok altında maaş almaya mahkum edildi.'

'Saray, Ekonomi Konusuna Ülkeyi Deneme Tahtasına Çevirmiştir'
Rize'nin hem çay üreticilerinin hem de emeklilerin kenti olduğunu söyleyen Deniz, 'Hükümet kendi yarattığı krizin faturasını halkımıza ödetmektedir. Bu arada herkes ek zam beklerken saray İhracat rekorları kırdık diye sevinç naraları atmaya başladı. İhracatımızın artması güzel bir şeyi tabi ki ithalatımızda artmamış olsa. Kaybolan 128 milyar doların hesabını doğru dürüst veremeyenler; 'faize karşıyız, kimse bize faiz yükselttiremez, günahtır' diyenler, faize teslim olmuş ve tüm vatandaşlarımızı da faiz ve dolar cenderesine mahkum ettiler. Ayrıca faiz günahtır diyerek mevduatlarını dolarda tutan vatandaşlarımıza dolardan çıkın, biz size faiz verelim denilmektedir. Kendi kendini kazıklayan ülke ekonomisi olur mu? Merkez Bankası bankalara yüzde 14'ten faizli TL satıyor, aynı bankalardan yüzde 24 faizle para alıyor. Saray, ekonomi konusuna ülkeyi deneme tahtasına çevirmiştir. Ülkeyi mi yönetiyorlar ekonomi geyiği mi yapıyorlar belli değil.' ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi