Yaş Çay Sezonu Ne Zaman Başlayacak? Yaş Çay Sezonu Ne Zaman Başlayacak?

CHP Rize İl Başkanlığı, kent merkezinin ardından Fındıklı ilçesinde de zamlara tepki göstererek, basın açıklaması yaptı.

İl Başkanı Saltuk Deniz, iğneden ipliğe kadar her şeye yapılan zamlara tepki göstermek ve seslerini yükseltmek adına yeniden toplandıklarını belirterek, 'Hepimiz ortak bir noktada buluşuyoruz. Çünkü hepimiz zam mağduruyuz. Rizemizin her yerinden vatandaşlarımızla birlikte 'Zamlara hayır! Yeter, Bezduk, Darlandık' demeye devam edeceğiz. Bizler hakkımızı aramazsak ileride daha kötü günler yaşayacağız.' dedi.

'Zamların Temel Nedeni Kötü Yönetimlerdir'
Vatandaşların artık bu zamlara tepki göstermesi gerektiğini ifade eden Deniz şunları söyledi:

'Türkiye'de bu kadar sık zam ve kolay zam yapılmasının temel nedeni yönetenlerin vatandaşlarımızın tepki vermeyeceklerine olan sarsılmaz güvenleridir. Bizlere düşen görev bu güvenlerini yıkmaktır. Artık yönetenlerin vatandaşların 'bıçak kemikte' durumunda olduğunu görmelerini sağlamak ve hissettirmek zorundayız. Zamlara karşı tepki vermek, her gün artarak tepki göstermek zamları engelleyecek en önemli unsurdur. Zamların nedeni ne dolardır ne de dış güçlerdir. Zamların temel nedeni kötü yönetimlerdir. Bu süreçte çok net gördük ki dolar yükselse de gerilese de zamlar aynı hızla devam etmektedir. Rize 'de ekmek fiyatları 3 TL.oldu, Bu gidişle 1 ekmek 6 TL olabilir. AKP döneminde tarım ürünlerinin neredeyse tamamını yurt dışında ithal eder olduk.Düşünün çay üreticisi olmayan Azerbaycan'dan bile çay ithal ettik. Elektriğe yüzde yüzden fazla zam yapılmıştır. Bu cumhuriyet tarihinde bir kalemde aynı anda yapılan en yüksek zamdır. Bu da hayaldi bu da gerçek oldu. Elektriğe , doğalgaz ve petrol ürünlerine yapılan zamlar böyle devam ettikçe , yakında öncelikle gaz lambalarına yeniden kullanmaya başlayacağız.'

'Çay Üreticileri Yüzde 60 Oranında Daha Yoksullaşmış ve Fakirleşmiştir'
Deniz, vatandaşların gözlerinde mutsuzluğu ve öfkeyi gördüklerini belirterek, 'Vatandaşlarımız 2021 yılında yüzde 36 daha yoksullaştı. Üreticilerde en kısa zamanda kallavi bir zam yapmak zorunda kalacaklarıdır. 2002 yılında 'enflasyonun belini kıracağız' diye iktidara gelenler enflasyonu daha da çok artırdılar. Çay üreticileri 2021 yılında yüzde 60 oranında daha yoksullaşmış ve fakirleşmiştir. Gübre fiyatları 3-4 kat artmış ve şu an 7 bin 500 ile 9 bin TL arasında seyru sefer etmektedir. Ayrıca çayını 1 vade ile satan çay üreticisinin uğramış olduğu zararını hesap ediniz. Buradan çay üreticisine sesleniyoruz. Sakın gübre atmayız demeyin, gübre atılmamasının sonu bir süre sonra yurt dışından çay ithalatının kapısının açılması demektir. Aksine hükümetten gübre desteği talebinde bulunun. Çay, Rize'nin geleceğidir' diye konuştu.

'Asgari Ücrete Fazladan Bir Zam Yapılmamıştır'
Asgari ücrete yapılan zammı değerlendiren Deniz, 'Asgari ücretlilere yüzde 50 zam yapıldı. Son 45 yılın en yüksek zammını yaptık dediler. Oysaki sadece 1995, 1997, 1998 yıllarında yüzde 100'lerin üzerinde zamlar yapıldı. Asgari ücrete fazladan bir zam yapılmamıştır. Enflasyon artış oranı ve refah payı eklenmiştir. O kadar. Bu zaten yıllardır yapılan bir uygulama. Emeklilere yapılan zammı da gördük. 1500 TL olan en düşük emekli maaşını 2 bin 500 TL'ye çıkardılar. Diğer emeklilere de yüzde 25 zam yaptılar. Memur emeklilerine yüzde 2,5 ek zammı bile çok gördüler. Bu arada emeklilerin kafaları da karıştı zam var mı yok mu? Ek zam var mı yok mu? Emekliler birbirine sorar hale geldi kaç TL maaş alacağız diye. Arkadaşlar Ne asgari ücretlilere ne emeklilere fazladan bir zaman yapılmamıştır. Her yıl yapıldığı gibi açıklanan enflasyon oranı ve refah payı eklenerek zam yapılmıştır.' ifadelerini kullandı.

'Hükümet Kendi Yarattığı Krizin Faturasını Halkımıza Ödetmektedir'
Deniz, hükümetin sürekli algı operasyonu yaptığını vurgulayarak, 'Neyse ki artık kimse bu operasyonları yemiyor. O kadar çok algı operasyonu gördü ki; halkımız yeni operasyonlardan etkilenmiyor. Partimiz milletvekilleri tarafından emeklilere en az asgari ücret tutarı olan 4 bin 250 TL kadar ücret verilmesi önerimiz Cumhur İttifakı üyeleri tarafından reddedilmiştir. Rize hem çay üreticilerinin hem de emeklilerin kentidir. Varın gerisini siz hesaplayın. Hükümet kendi yarattığı krizin faturasını halkımıza ödetmektedir. Kaybolan 128 milyar doların hesabını doğru dürüst veremeyenler, faizi yükseltmeyeceğiz diyenler, faize teslim olmuş ve tüm vatandaşlarımızı da faiz ve dolar cenderesine mahkum etmiştirler.' dedi.

'Çay Müstahsiline Gübre Desteği Verilmelidir'
Hükümete yapmış olduğu tüm zamları geri alması çağrısında bulunan Deniz, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:

'Memur, memur emeklileri, SGK ve Bağ-Kur emekli ücretlerine yapılan zamlar artırılmalıdır. En düşük emekli ücreti en az asgari ücret tutarı kadar yani 4 bin 250 TL olmalıdır. Çay üreticilerine fiyat farkı verilmelidir, destekleme ücreti 13 kuruştan en az 1 TL'ye yükseltilmelidir. Çay müstahsillerine ayrıca gübre desteği verilmelidir. Esnaf ve işletmeler desteklenmeli, maliyetleri düşürülmelidir. Kötü yönetimler kaderimiz değildir. Aksine kötü yönetimlere karşı sesimizi yükseltmek irademizdir.'

Editör: Haber Merkezi