AK Parti Rize Milletvekili Hayati Yazıcı'nın ilk imza sahibi olduğu Çay Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. 15 maddelik teklife ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, ÇAYKUR'la ilgili herhangi bir maddenin olmamasını eleştirdi.

'ÇAYKUR, Özel Sektör Firmaları ile Aynı Kategoriye İndirilmiştir'
Deniz, 'ÇAYKUR'da çalışan memur, işçi, sözleşmeli işçi, eksper, kadrolu işçi, mevsimlik işçi özetle çalışan herkese sesleniyoruz. AKP'nin Meclis'e sunduğu çay kanunu yasalaşırsa hepiniz işsiz kalacaksınız çünkü ÇAYKUR olmayacak. AKP'nin çay kanunu metninde binlerce insanı çalıştıran ve binlerce insanın emekli olmasını sağlamış toplumsal ve sosyal görevini yıllarca yerine getirmiş olan ÇAYKUR'la ilgili hiçbir açıklama yer almamaktadır. Çay tarımının hiçbir yerinde ÇAYKUR yer almamaktadır. Hiçbir görev tanımlaması yapılmamıştır. ÇAYKUR, yasayla 'A Lisanslı işletmeler' sınıfına dahil edilmiş ve özel sektör firmaları ile aynı kategoriye indirilmiştir. ÇAYKUR bu yasayla yok sayılmıştır. ÇAYKUR'a ihanet edilmiştir. Çay üreticisi bunu unutmayacaktır.' dedi.

'Türk Çay Tarımı Tamamen Yabancıların Eline Geçmiş Olacak'
ÇAYKUR'da aktif çalışan ya da emekli olan binlerce kişiyi bu kanun teklifine karşı çıkmaya çağıran Deniz şunları söyledi:

'Bu yasa çay tarımını devletin sorumluluğundan çıkaracak, çay üreticisini sermaye şirketlerine mahkum edecek, ÇAYKUR'u yok edecek ve uzun süreçte de özel sektör fabrikalarının çoğunu tasfiye ederek çay tarımını tekelleşmiş olan 3-5 büyük sermaye şirketine teslim edecek bir yasadır. Bu yasayla özel sektör çay fabrikalarından büyük çoğunluğu da tasfiye olacaktır. Yasa metnini okuyanlar bunun ip uçlarını göreceklerdir. Bu yasa sonunda ÇAYKUR tasfiye edilmiş, çay tarımını ele geçirmiş ve borsada işlem gören şirketlerin zaman içinde hisse satışları nedeniyle yabancı firmalar tarafından ele geçirilmiş olacak ve Türk çay tarımı tamamen yabancıların eline geçmiş olacaktır. Çay ithalatı tamamen yasaklanması gerekirken firmalara yüzde 10 çay ithal etme serbestliği getirilmiştir. Süreç içinde bu oran zamanla artacaktır. Bu yasa bölgenin geleceğini yok edecek bir yasadır.'

Vali Baydaş, 23 Nisan'ı Kutladı Vali Baydaş, 23 Nisan'ı Kutladı

'Çay ve ÇAYKUR Herkesin Geleceğidir'
Çaya ve ÇAYKUR'a sahip çıkmak gerektiğini vurgulayan Deniz, 'Çay ve ÇAYKUR herkesin geleceğidir. Bugünden bu yıkım yasasına karşı tepkilerimizi yükseltme günüdür. Ama kimse merak etmesin eğer bu yasa Meclis'ten sayısal üstünlükleriyle geçerse de iktidara geldiğimizde ilk yapacağımız iş bu yasayı ortadan kaldırmak olacaktır. Bu da bizim vazgeçilmez ve unutulmaz sözümüz olsun' ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi