CHP Rize İl Başkanlığı, kentin en önemli tarım ürünü olan çayda yaşanan sorunlara ilişkin, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

İl Başkanı Saltuk Deniz'in yaptığı açıklamada, çay üreticisinin sorunlarını yüksek sesle dile getirmek bir araya gelindiği belirtilerek, 'Son bir yılda yaşanan ve devam eden ve de devam edecek olan yüksek enflasyon nedeniyle, üst üste gelen yüksek zamlar nedeniyle vatandaşlarımız ve çay üreticilerimiz büyük sıkıntı içindedir. Çay üreticilerimiz ayrıca yüzde 300'den fazla artan gübre fiyatları nedeniyle çay bahçelerine gübre atamamaktadır. Bu da çay verimini azaltacaktır. Ulaşım ücretlerine yapılan yüksek zamlar nedeniyle çay üreticileri çay toplamak için memleketlerine gelememe durumu ile da karşı karşıyadırlar.' dedi.

ÇAYKUR’da Hangi Fabrikaya Ne Kadar İşçi Alınacak? ÇAYKUR’da Hangi Fabrikaya Ne Kadar İşçi Alınacak?

Çayın ulusal bir ürün olduğunu ifade eden, 'Çay yoğun talep içeren bir üründür. Çay yaşamın her alanında sürekli olarak tüketilen bir üründür. Dünyada en çok çay tüketen ülkeyiz. Bu nedenle çay aynı zamanda ulusal güvenlikle ilgili bir üründür. Ukrayna'da yaşanan olayların tarımsal etkilerini görüyoruz. Bu nedenle çay sektörü acilen desteklenmesi gereken bir sektördür. Aynı zamanda tüm tarım sektörleri öncelikle desteklenmelidir. Asıl olan yaşam pahalılığının ortadan kaldırılması halkımızın yüksek enfasyona mahkum edilmemesidir.' diye konuştu.

'Yaş Çay Alım Fiyatı En Az 10 TL Olsun'
Çay üreticisinin hiçbir dönemde olmadığı kadar zor durumda olduğunu belirten Deniz, 'Bu nedenle taleplerimizi bir kez daha seslendiriyoruz. Yaş çay alım fiyatı desteklemelerle birlikte kilogramı en az 10 TL olsun. 2016 yılından beri artırılmayan 'Destekleme Fiyatı' artırılsın. Gübre destekleme bedelleri dönüm başına en az 250 TL olsun. Üreticiyi koruyacak 'Çay Kanunu' tüm tarafların katılımıyla acilen çıkartılmalıdır. Taban fiyat uygulamasına geçilsin ve açıklanan yaş çay alım bedelinin altında alım yapılması yasaklansın. Çay üreticilerine enflasyon farkı ödensin. Kuru çay fiyatlarını belirlenmesinde ÇAYKUR'un ve özel sektörün oluşacak maliyetleri üzerinden güncellemeler yapılmalıdır. ÇAYKUR, Varlık Fonu'ndan çıkarılsın. Mevsimlik çalışan işçilerin sorunları kadro, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, işsizlik ödeneklerinin verilmesi gibi sorunları çözülmelidir. Çay tarımımı bölgesi dışında yaşayan ve çay toplamak için gelmek isteyen ama maddi durumları bozuk olan çay üreticilerine ulaşım desteği verilmelidir. Kota ve kontanjan kaldırılmalıdır. Toprak sağlığı ve verimliliği çalışması yapılarak, organik çay üreticilerinin çay sertifikaları çıkarılmalıdır.' dedi.

'Rize-Artvin Havalimanı'nın Açılışına Katılmayacağız'
Rize'de 5 gün süreyle alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü yasağına da değinen Deniz, şu ifadeleri kullandı:

'Çay üreticilerinin, Çay Meclisi'nin 12 Mayıs'ta ÇAYKUR önünde yapacağı basın açıklamasının ve 5 gün süreyle Rize'de her türlü basın açıklamasının yapılmasının yasaklanmasını şiddetle kınıyoruz. Bu yasaklamayı kabul etmiyoruz. Bu nedenle daha önce katılmayı düşündüğümüz Rize-Artvin Havalimanı'nın açılışına katılmayacağımızı ilan ediyoruz. Bizim hedefimiz 'Çayın Başkenti' olan Rize'yi aynı zamanda demokrasinin de başkenti olmasını sağlamaktır. Bununla birlikte Rize-Artvin Havalimanı'nın milletimize hayırlı olmasını diliyoruz.'

Editör: Haber Merkezi