CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun TBMM Genel Kurulunda gündem dışı söz alıp, tarımsal destek ödemeleri ve yaş çay fiyatına ilişkin konuşma yaptı.

Pandemi döneminde bütün ülkelerin tarımı desteklediğini belirten Bekaroğlu, 'Adalet ve Kalkınma Partisi hükûmetleri, 2006 yılında çıkarılan 5488 sayılı kanunla tarımı destekleme kararı almış ve bu desteğin bütçeden yapılacağı, gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 1'inden az olamayacağı karara bağlanmış. Ne var ki Adalet ve Kalkınma Partisi hükûmetleri o günden bugüne herhangi bir senede bu yüzde 1 kadar desteği vermemiştir.' diye konuştu.

2021 yılında gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 1'inin 66,5 milyar TL olmasına rağmen ancak 22 milyar tarımsal destek verildiğini ve 2007'den itibaren her yıl verilen desteğin GSYH'nin yüzde 0,5'inden az olduğunu kaydeden Bekaroğlu, '2007'den itibaren 70 milyar dolar çiftçiden kaçırılmıştır, çiftçinin hakkı gasbedilmiştir. Bugün yaşamış olduğumuz gıda sıkıntısı dediğimiz sıkıntının temelinde bu var.' ifadelerini kullandı.

'Komiğin Ötesinde Alay Etmektir'
Çay ürününe kilo başına yılda 13 kuruş destek verildiğini ve 2016 yılından bu yana hiç değişmediğini belirten Bekaroğlu, çayın dönümüne 8 TL gübre desteği verildiğini söyleyerek 'Doğu Karadeniz Bölgesi'nde başta Rize olmak üzere çay için ortalama 5 dönüm, hadi en fazla 10 dönüm deyin; 80 TL eder- dönüm başına 80 TL destek veriliyor; tabii, Rizelilerin büyük çoğunluğu evrakçılık yapmamak için bu parayı almıyor. Geçen sene gübrenin tonu 2 bin-2 bin 500 lirayken bu sene 10 bin-12 bin liraya çıkmıştır. Bu 8 TL komiktir, komiğin ötesinde alay etmektir insanlarla. Rizeliler ve Doğu Karadenizliler hiçbir dönem bu kadar büyük hakarete uğramadılar Adalet ve Kalkınma Partisi Hükûmetinden uğradıkları kadar.' diye konuştu.

'Çiftçiler Gübresiz Ekim Yaptı'

Bekaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

Rize’de Muhtarlar Sandıktan Çıktı, Kuruldan Çıkamadı Rize’de Muhtarlar Sandıktan Çıktı, Kuruldan Çıkamadı

'Bu sene çiftçi Türkiye genelinde buğdaydan arpasına her konuda gübresiz ekim yapıyor; bakın, gıda sıkıntısını esas gelecek yıllarda göreceksiniz. Gübresiz ekim yaptılar insanlar; biliyorsunuz bunları. Bu konuda herhangi bir tedbir de almadınız. Kasım ayında açıklanan tarım destekleri de çok komik bir yerde kalmıştır. Kanun 'yüzde 1' demesine rağmen bugüne kadar hiçbir zaman yüzde 0,5'e ulaşamadınız, gelecek sene bu oran yüzde 0,3'lerde kalacaktır. Biz Çay Kanunu Teklifi verdik. O teklifte 'Çaya verilecek desteğin çay taban fiyatının yüzde 10'undan az olmaması gerekir.' dedik. Geçen sene 3 lira 87 kuruştu, dolayısıyla çaya kilo başına 39 kuruş destek verilmesi gerekiyordu. Bu sene eğer ilkbaharda seçim olur da Millet İttifakı iktidara gelirse -ben size söyleyeyim, hesapları yaptık- kilo başına en az 7 TL çay taban fiyatı vereceğiz ve bu fiyatın altında hiç kimse alamayacak, kanunla bu böyle olacak. 70 kuruş da çay desteği oluyor, gübre desteği de dekar başına ya da dönüm başına 300 TL olacak. Böyle olmayınca Doğu Karadenizli insanların çayla yaşamaları mümkün değil.'

Editör: Haber Merkezi