Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turda tamamlanması için adaylardan birinin geçerli oyların yüzde 50'sinden bir oy fazlasını almasını zorunlu kılan uygulama önceki gün yapılan seçimlerde ortaya çıkan tablo ile yeniden siyaset gündeminin tartışma başlıkları arasına girdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs seçimine günler kala katıldığı bir programda anayasaya göre cumhurbaşkanı seçilebilmek için gereken 50+1 kuralının değişip değişmeyeceğine ilişkin değerlendirmede bulunmuş, 'Böyle bir yapılanmaya veya düzenlemeye katılacak olan siyasi partiler olursa, bunun olmaması söz konusu değil, olabilir. Doğrusu ben de olmasından yanayım. Bu seçimden sonra böyle bir adım atılabilir ve eğer bu adım karşılık bulursa, çünkü anayasa değişikliği gerektiriyor, olmaması için hiçbir neden yok, ben şahsen böyle bir adımın atılması halinde buna taraftarım ve temminnim odur ki seçim sonrasında atılacak bu adımla bir netice alırsak, o zaman seçim süreçleri çok daha rahat, kolay olacaktır' ifadelerini kullanmıştı.
YÜZDE 40+1 ÖNERİSİ
Kural nedeniyle kıl payı ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından 50+1 düzenlemesi yeniden siyaset gündeminin tartışma başlıkları arasına girdi. Düzenleme, getirildiği günden bu yana AK Parti içinde de tartışılıyor. 2018 seçimleri sonrası kurala ilişkin itirazlar yüksek sesle dillendirilmiş, AK Parti içinden bazı isimler barajın yüzde 40+1 şeklinde değiştirilmesi önerisini gündeme getirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuda partisinden gelen itirazlara ilişkin sorular üzerine 'Bu durum bir Anayasa değişikliği gerektiriyor. Dolayısıyla konuşma yeri Meclis'tir. Ön hazırlığımızı buraya getirebiliriz. Onun için iktidarıyla, muhalefetiyle el ele vererek bunu gerçekleştirebiliriz' açıklamasını yapmıştı. Ancak daha sonra partisinin yetkili kurullarında konu gündeme gelince, 'Daha 2023 seçimlerinde çok var, şu anda bu iş gündemimizde yok' görüşünü dile getirdiği kamuoyuna yansımıştı.
'DEVAM' VURGUSU
Erdoğan'ın son açıklaması sonrası gözler bu kuralı savunan Cumhur İttifakı ortağı MHP'ye çevrilirken, Cumhurbaşkanlığı politika kurullarının faaliyetleri ve hedeflerini içeren son çalışmada 'yüzde 50+1'e devam' vurgusu yapılmıştı. Çalışmada, 'Buna yönelik itirazlar toplumsal ve siyasi meşruiyete karşıtlık anlamına gelmektedir ve demokrasiyle bağdaşmamaktadır. Yüzde 50+1, sosyolojik ve siyasi istikrarın güvencesidir; ülkesel birliğin demokrasi açısından temel ilkesidir' görüşüne yer verilmişti.